Хрватско државно тужилаштво прослиједило пријаву против 16 бошњачких официра за злочине над Хрватима

Срна
Улаз у зграду ДОРХ-а
Foto: rtrs.tv | Улаз у зграду ДОРХ-а

САРАЈЕВО - Хрватско Државно тужилашво у децембру прошле године прослиједило је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против 16 бошњачких официра, међу којима су и генерали Сефер Халиловић, Вехбија Карић, Селмо Цикотић и Амир Кубура, који се терете за ратне злочине над Хрватима, углавном на простору средње Босне и сјеверног дијела Херцеговине, ексклузивно је потврђено "Вечерњем листу", издање за БиХ.


Уз пријаву, Тужилаштву БиХ достављени су и материјали и информације из предмета Жупанијског тужилаштва у Загребу ради могућег предузимања кривичног прогона у БиХ, навела је портпарол Државног тужилаштва Хрватске Мартина Михордин.

Она каже да је ријеч о кривичној пријави коју је у марту 2017. године од хрватског Државног тужилаштва добило седам удружења Хрвата жртава рата у БиХ и да је пријава Тужилаштву БиХ прослијеђена у складу са Протоколом о сарадњи у проговну починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида потписаних између тужилаштава Хрватске и БиХ 2013. године.

Према ријечима Мирходинове, кривична пријава достављена је БиХ јер пријављена лица имају пребивалиште у БиХ, што је основна претпоставка за преузимање прогона, а и кривично дјело су починила на територији БиХ.

"Подношењем ове кривичне пријаве очекује се спровођење поступка против одговорних за почињене злочине над хрватским цивилима и заробљеним припадницима ХВО-а", наводи се у документу.

Пријављени су Сефер Халиловић, Јован Дивјак, који је у међувремену умро, Вехбија Карић, Енвер Хаџихасановић, Селмо Цикотић, Асим Коричић, Сакиб Махмуљин, Амир Кубура, Шериф Патковић, Ђемал Мердан, Рамиз Дрековић, Салко Гушић, Енес Ковачевић, Мидхат Церовац, Бакир Алиспахић и Фахрудин Агић, наводи "Вечерњи лист".

Они се терете да су, намјеравајући освојити подручја под надзором ХВО-а и обезбиједити излаз на море, заједно са муџахединима починили бројне злочине, при чему је само у средњој Босни убијено је 876 цивила и заробљених припадника ХВО-а, док је протјерано и избјегло 118.000 Хрвата, те срушено и спаљено 270 католичких објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана