Хрватски званичник за лоше PISA резултате криви мањине

Танјуг
Хрватски званичник за лоше PISA резултате криви мањине

Загреб - Званичник хрватског министарства образовања каже да је лош пласман на PISA тесту донијело и то што су тестирана дјеца с посебним потребама и националне мањине.

Државни секретар хрватског Министарства науке и образовања Матко Глунчић је на Телевизији Н1 казао да су у Хрватској у статистику за PISA истраживање ушли сви ученици, остављајући сумњу како се у неким европским земљама лажирају резултати.

Ради се о OECD-овом највећем свјетском образовном истраживању знања и вјештина ученика у доби од 15 година - PISA 2015 (Programme for International Student Assesment).

Упитан за парадокс да је у хрватским школама две трећине одликаша и врло добрих, а да у међународним истраживањима Хрватска постиже испод просjечне резултате, Глунчић је одговорио:

"У ове резултате улазе просјечни резултати. Не узимамо само најбоље. У неким европским земљама кажу лошијим ученицима да на дан тестирања не дођу на наставу".

"Код нас у статистику су ушла и дјеца с посебним потребама и националне мањине", додао је државни секретар.

Водитељка га је упитала да објасни какве везе има то што је неко припадник националне мањине.

"Нисам тако мислио, него ми узимамо све заједно унутра", покушавао је објаснити, али није успио, наводи Индекс.хр.

Хрватска је по укупном резултату на половини листе, односно, налази се на 36 мјесту од 73 тестиране земље и области. У региону је Хрватска заузела друго мјесто, али далеко иза Словеније која је на 11. мјесту на укупној листи.

Србија није на овогодишњој листи, јер је због административних пропуста и кашњења организатор PISA тестирања Организација за економску сарадњу и развој (ОECD) одлучила да не дозволи тестирање наших ђака.

Како је саопштено из српског министарства просвjете, ђаци ће бити тестирани на слиједећем програму - 2018. године.

PISA тестирање, највећа међународна провјера постигнућа ученика, обавља се сваке три године и тестирају се ученици који напуне 15 година.

Наводе из изјаве Матка Глунчића убрзо је одбацила Мишел Браш Рот, која је задужена за PISA истраживање и Хрватској.

Ријечи хрватског званичника оштро је осудио и предсједник СДСС-а Милорад Пуповац, оцијенивши да је у питању провинцијална изјава "обогаћена шовинистичким и готово расистичким додацима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана