Хрватски званичници: Понављати истину о Домовинском рату

Танјуг
Foto: ХРТ

ЗАГРЕБ - Предсjедник Хрватске Зоран Милановић рекао је на пријему за ратне команданте Хрватске војске у Книну, поводом годишњице акције "Олуја" у којој је страдало скоро 2.000 Срба, а њих 220.000 протјерано и коју Хрватска слави као Дан побједе, да треба "упорно понављати истину о Домовинском рату јер, како је навео, "наш пут у слободу је био праведан и исправан".

 

-Стално смо свједоци поновних креација и сценаристичких израда онога што се стварно догађало и то треба упорно понављати. Ствари су биле врло једноставне, али и величанствене, а опет људски тужне - навео је Милановић, преноси Хина.

Казао је да је "непријатељ поражен" и напоменуо да је много људи након тога отишло из Хрватске и да су то "грозне људске приче".

-О томе говорим током цијеле своје политичке каријере и моји ставови су познати. Међутим, нека ми неко покаже државу у коју су се након таквих невоља припадници заједнице која је била непријатељска почели враћати. Једино се то догађа у Хрватској - тврди Милановић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је да је "Олуја" побједничка акције "којом је ослобођен велики дио окупираних делова Хрватске и створени предуслови за мирну реинтеграцију хрватског Подунавља".

Поновио је став да је уз операцију "Бљесак", та акција била прекретница која је "означила побједу Хрватске над великосрпском агресијом Милошевићевог режима у Домовинском рату".

Према његовим ријечима, "одлучношћу првог хрватског предсједника Фрање Туђмана и храброшћу хрватских бранитеља, Хрватска је у прилици да Дан побједе и домовинске захвалности и  Дан хрватских бранитеља слави у миру и слободи".

Он је навео да ће наставити да промовише "историјску истину и чува достојанство Домовинског рата, као и квалитет живота хрватских бранитеља".

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић назвао је "Олују" преломним тренутком Домовинског рата и симболом "непоколебљивог духа хрватског човјека и његове побједничке природе".

- Зато нас 5. августа сваке године испуњава осјећањима посебне радости, поноса и захвалности - написао је Јандроковић у честитки хрватским грађанима.

Делегација на челу са загребачким градоначелником Томиславом Томашевићем положила је вијенце на Мирогоју код Зида боли, централног крста и код спомен обиљежја неидентификованим жртвама рата.

У Книну је одржана генерална проба за данашњу прославу Дана побједе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља, чији ће програм због најављеног невремена, бити измијењен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана