Хрватски војни аташе: Ми не знамо за хрватске борце у Украјини

Srna
Foto: Printscreen

МОСКВА- Војни аташе Хрватске у Москви одбио је да прими ноту руског Министарства одбране, гдје је био позван након информације да се у Украјини налази 200 хрватских плаћеника.

 

Војни аташе рекао је да Министарство одбране Хрватске нити било која друга институција у Хрватској немају везе са појединцима који се можда налазе у Украјини и о томе немају никакву информацију, саопштило је то министарство и додало да је због тога аташе и одбио писану ноту.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао је данас да је само прошле седмице у Украјину стигло 200 хрватских плаћеника преко Пољске и прикључило се једном од националистичких батаљона на југу.

"Војни аташе у хрватској амбасади у Москви позван је данас у руско Министарство одбране. Указали смо му на чињеницу да знамо да је око 200 хрватских плаћеника у Украјини", рекао је Конашенков.

Он је додао да је војни аташе упознат о противзаконитим активностима хрватског држављана Дениса Шелера, који је учествовао у борбама на југоистоку Украјине 2015. године и који окупља јединице хрватских плаћеника за одлазак у Украјину.

Некадашњи вођа навијача Динама "Бед блу бојса" Денис Шелер, који је шест година ратовао у Украјини у батаљону "Азов, рекао је за портал "Индекс" да су оптужбе Руса "смијешне".

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић раније је на новинарско питање о одласку хрватских држављана у редове украјинске војске одговорио да "то чине на властиту одговорност".

Русија је раније упозорила странце који планирају да се боре против руских снага у Украјини да ће се суочити са кривичним прогоном у случају пада у руско заробљеништво.

"Желим званично да нагласим да плаћеници које Запад шаље како би помогао националистичком кијевском режиму немају право на статус ратног заробљеника", рекао је Конашенков.

Према украјинским подацима, више од 1.000 странаца досад се придружило борби против Русије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана