Хрватски угоститељи бијесни: Туризам је пред колапсом

index.hr
Хрватски угоститељи бијесни: Туризам је пред колапсом

Загреб - Хрватски угоститељи већ неко вријеме упозоравају на озбиљан мањак радне снаге у Хрватској, а нарочито у туризму који је кључна грана привреде у Хрватској.

Прије прес-конференције Координације угоститеља Хрватске у Загребу је одржан радни састанак с кључним дионицима у сектору угоститељства, на којем се говорило о проблемима с којима су се суочили хрватски угоститељи те је послана јасна порука Влади да се ПДВ на припрему и послуживање хране у угоститељству мора хитно смањит са садашњих 25% на 13%.

Након завршетка састанка, предсједник Независног удружења угоститеља Марин Медак и предсједник Удружења угоститеља Приморско-горанске жупаније Ведран Јакоминић, презентовали су захтјеве које ће упутити Влади Републике Хрватске и надлежним институцијама, а с циљем спаса сектора туризма и угоститељства који се у овом тренутку због високог пореског оптерећења налази пред потпуним колапсом. Управо због ове алармантне ситуације, вријеме је да Влада коначно покрене дијалог с представницима угоститеља, поручују из Координације угоститеља Хрватске.

Пред новинаре је данас изашао представник Координације угоститеља, који је устврдио да су у Координацији сви угоститељи из Хрватске, па и представници малих произвођача вина и пива.

“Људи одустају од угоститељског сектора и одлазе ван, не желе радити у тој струци јер је посао презахтјеван. Желимо јасан дијалог с владом јер у ових 20 и нешто година сустав не функционира. Увијек су биле политичке трговине, а сад ће нам требати десет година да се вратимо на 2015. годину. Немамо никакву стратегију, а највећи сектор се развија стихијски”, поручио је представник Координације на пресс конференцији, преноси Index.

“Имамо апсолутно највишу стопу ПДВ-а на припрему и послуживање хране на Средоземљу и једну од највиших стопа у Еуропској унији. Тражимо хитно смањивање те стопе на 13%, као и укидање пореза на потрошњу од 3% јер нас те стопе онемогућавају да адекватно платимо домаће раднике које желимо запошљавати умјесто странаца. Налазимо се у порезним шкарама које нам не дозвољавају развој и уништавају не само наш сектор него и туризам као кључну грану хрватског господарства. Приход нам је кроз високе порезе и давања практички национализиран, а сви ризици и обвезе остају нама. Наша иницијатива сада је прерасла у активну Координацију угоститеља Хрватске као резултат крајње потребе за промјеном”, изјавио је предсједник Независног удружења угоститеља Марин Медак.

“Ако успоредимо расподјелу угоститељског промета у Хрватској и у успоредивим медитеранским земљама, укупан удио државе и радника у промету је готово истовјетан (59% наспрам 58%) али када обратимо позорност на нето износ који радник добије на рачун долазимо до одговора гдје је новац. Радник код нас добије точно 50% износа који би могао добити, а цјелокупну разлику присваја држава. Понижавајуће је гледати како људи одлазе из земље, док из Владе стижу поруке како је послодавац тај који је незаситан. По подацима Фине, нешто више од 120 тисућа подузетника лани је имало 882.884 запослена, ријеч је око 680 милијарди куна промета, а 22 милијарде куна добити (односно 3 %). Јасно је да новац није код нас. Очекујемо да ћемо у сурадњи са свим дионицима – малим пиварима, винарима, ОПГ-овима и синдикатима успјети у накани да обранимо нашу економију. Да усмјеримо приходе нашим колегама и домаћим произвођачима и тиме оснажимо економију, али и смањимо овисност о туризму”, закључио је предсједник Удружења угоститеља Приморско-горанске жупаније Ведран Јакоминић.

“Наша интенција није била прозивати никог. Ова порезна репресија је довела до тога да смо се сви удружили”, додао је.

“Ради се о најугроженијим радницима. Ми смо јучер имали шест година од уласка Хрватске у ЕУ, али Хрватска се није прилагодила, а тржиште се промијенило. Ако Хрватска неће бити туристичка земља, поставља се питање што ће бити. Немамо индустрију, ако нам униште туризам, што ће онда бити? Квоте (за запошљавање странаца, оп.а.) не могу дугорочно спасити наш туризам. Рјешење је у повратку радника који су напустили Хрватску, у повратку повјерења радника и послодаваца”, рекао је синдикални челник Младен Новосел..

Из Координације угоститеља поручују да им остаје око три одсто добити те траже порезе на храну од 10, а не 25 посто. Траже и да се на напојницу не плаћа порез па додају како имамо највише порезе у Европи. Угоститељи поручују да политичари без икаквих квалификација долазе на мјесто министра туризма те се жале како у Хрватској имају око 25 хиљада правника и 15 хиљада разних казни, јавља Index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана