Хрватски сељаци ушли у зграду Владе, траже састанак с Милановићем

Агенције
Хрватски сељаци ушли у зграду Владе, траже састанак с Милановићем

Загреб - Представници сељака, који двије седмице протестују на цестама Хрватске, ушли су у зграду Владе гдје су предали своје захтјеве које у писаном облику упућују премијеру Зорану Милановићу од којега траже да се састане с њима у року од 24 часа, преносе агенције.

Пољоприведници су послије предаје писаних захтјева новинарима изјавили како се надају да ће се Милановић о њима у задатом року огласити, у супротном ће своју битку наставити пред Европским парламентом у Бриселу.

Такође траже оставку министра пољопривреде Тихомира Јаковине јер је, како тврде, прекршио члан 21. Закона о државним подстицајима.

Представници сељачких синдиката тврде да их је исплаћивао нетранспарентно, будући да је некима, углавном великим произвођачима, подстицаје исплатио у износу од сто одсто, некима мање, а некима ништа.

Захтјевају и вишу откупну цијену за све пољопривредне производе и хитну исплату 700 милиона куна неисплаћених подстицаја.

Најавили су да блокада саобраћајница, која је у континенталној Хрватској почела прије двије седмице, за сада остаје до сутра када ће на састанку координације одлучити о даљим акцијама.

Хрватске сељаке предводили су предсједник Удружења сељака Вировитичко-подравске жупаније Звонко Пипић, предсједник Синдиката хрватских сељака Томислав Покровац, те представници сељака из Копривничко-крижевачке и Крапинско-загорске жупаније Никола Пајек и Никола Бабић.

Како је Хини јутрос изјавио предсједник Звонко Пипић, пољопривредници састанак с премијером траже због неисплате 37 одсто подстицаја те ниске цијене пољопривредних производа.

- Дајемо премијеру 24 часа, по закону се у том року мора огласити. Ако се оглуши погазио је сва наша демократска права. Све смо битке на протестима до сада изгубили, од разговора с министрима Јаковином и Линићем, до тога да су нам блокирали пут за Загреб, али увјерен сам да ћемо рат ипак добити - поручио је Пипић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана