Хрватски сабор усваја Закон о отварању плажа за све грађане без накнаде

Tanjug
Хрватски сабор усваја Закон о отварању плажа за све грађане без накнаде

ЗАГРЕБ - У хрватском сабору данас је представљен Приједлог закона о поморском добру и морским лукама који предвиђа да убудуће јавне плаже неће имати ограду, већ ће остати отворене за све грађане.

Приједлог закона је представио државни министар у Министарству мора, саобраћаја и инфраструктуре Јосип Билавер рекао је да ће све плаже, осим плажа посебне употребе (плаже болница у систему јавног здравства, плаже за псе, нудистичке и сличне) су јавне. 

"То значи да сви имају једнак приступ и ниједна од тих плажа неће имати ограду", рекао је Билавер.

Он је рекао и да је приликом израде овог приједлога било отпора оних којима, како је рекао, одузимају то право јер, ако су до сада ризорти  или хотели и могли ограђивати плаже, сада им је та могућност одузета.

Билавер је појаснио да 50 посто плажа које се налазе унутар насељеног подручја може бити дато у концесију, али не смије бити ограђено, него на ту плажу смије да дође свако.

"Ако неко не жели да користи нечију лежаљку или сунцобран, неће то користити, већ ће лећи на свој пешкир и уживати на тој плажи", поручио и подсјетио да се према досад важећем закону на плажу није могло без плаћене улазнице.

Зато је, казао је, потпуно депласирано говорити да нови закон предвиђа затварање плажа и да ће моћи их користе само неке елитистичке групе.

Билавер је рекао да је заштита јавног добра од девастације и нелегалне градње један од најбитнијих циљева закона, пренијела је Хина. 

Закон предвиђа и драконске казне за све нелегалне градитеље на поморском добру, све који експлоатишу економски поморско добро без концесије, дозволе или права на посебну употребу, као и све који ометају општу употребу поморског добра, рекао је државни секретар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана