Хрватски сабор у четвртак расправља о опозиву Андреја Пленковића

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЗАГРЕБ- Хрватски сабор ће у четвртак расправљати о опозиву предсједника владе Андреја Пленковића, први пут откако је у октобру 2016. преузео премијерску дужност.

Опозив премијера тражила су 33 посланика опозиције, а иницијативу је покренуо Домовински покрет.

Хина подсјећа да је опозиција протеклих година безуспјешно покушавала да опозове цијелу владу и више  министара, али никада премијера. Чини се, наводе, да је ова иницијатива осуђена на неуспјех јер је недавно из кругова ХДЗ-ових партнера поручено да је саборска већина од 77 заступника "чврста попут армираног бетона". Да неће гласати за опозив, у медијима је најавио и Милан Вркљан (За праведну Хрватску).

Ипак, за коначан исход требат сачекати наредну седмицу за када је предвиђено гласање о опозиву.

Питање повјерења Пленковићу иницирао је Домовински покрет, који је, у сарадњи с осталом опозицијом прикупио потребне потписе да се тај приједлог нађе у саборској процедури.

Опозиција наводи да су бројни разлози за премијеров опозив - од афере Јанаф, преко милијарду куна извучених из Ине и затварања сисачке Рафинерије, изостале обнове и здравствене реформе до афере СМС.

"Разлози за опозив су силне афере које штете свим грађанима и које у све тежи положај доводе најрањивије, пре свега пензионере, којих је 300.000 са пензијама нижим од 260 евра, али угрожава и наше најмлађе генерације јер им затвара перспективу опстанка у Хрватској", рекао је кудер Домовинског покрета Иван Пенава, иначе, некада функционер ХДЗ-а.

Влада одбија све наводе из опозиционих приједлога као неутемељене и истиче да нема основе за изгласавање неповјерења премијеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана