Хрватски сабор изгласао Закон о мањем броју министарстава

Срна
Foto: index.hr

ЗАГРЕБ - Хрватски сабор изгласао је вечерас закон који ће омогућити да Хрватска има мању владу, па ће тако умјесто досадашњих 20, имати 16 министарстава.

За нови Закон о успостављању и дјелокругу тијела државне управе гласало је 85 посланика, 30 је било против, а шест уздржано.

Из владајуће коалиције кажу да ће тим законом влада бити функционалнија и оперативнија и да ће омогућити спровођења програма који ће мандатар Андреј Пленковић представити сутра, док саборска опозиција сматра да је ово преуређење само козметичке природе и да неће довести до уштеда, оцјењујући да се спајају неспојиви ресори.

Према новом закону, Хрватска ће имати 16 министарстава, што је четири мање него досад, а остаје исти број централних државних канцеларија, јер се бивша за спорт интегрише у Министарство туризма, а оснива се нова за демографију и младе.

Без измјене рад настављају министарства спољних и унутрашњих послова, одбране, финансија, науке, регионалног развоја и фондова ЕУ, пољопривреде, мора, борачка питања и здравства.

Министарство привреде и одрживог развоја Хрватске добија нови дјелокруг и обухватаће привреду, енергетику, климатске промјене и заштиту животне средине, Министарство културе добија и медије, а Министарство туризма уз досадашње послове преузима и оне Централне канцеларије за спорт.

Министарство рада преузима послове из дјелокруга досадашњег Министарства рада и пензионог система, као и оне у области породице и социјалне политике из дјелокруга Министарства за демографију и младе и социјалну политику.

Успоставља се и ново тијело - Централна државна канцеларија за демографију и младе, која ће хоризонтално пратити политике Владе у том сегменту.

Министарство просторног уређења преузима и послове из дјелокруга досадашњег Министарства државне имовине, које престаје да постоји, а спајају се министарства правосуђа и управе, што је дијелом посљедица реформских активности Владе и децентрализације послова државне управе.

Сабор ће сутра гласати о повјерењу новој, 15. влади и другој коју ће водити актуелни премијер Андреј Пленковић, јавио је “Индекс”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана