Хрватски Сабор изгласао екстрапорез за велике фирме

Танјуг
Хрватски Сабор изгласао екстрапорез за велике фирме

ЗАГРЕБ - Хрватски Сабор изгласао је данас на ванредној седници Закон о додатном порезу на добит предузећа, према којем ће обвезници тог пореза бити фирме с повећаном добити независно од дјелатности коју обављају.

За увођење екстрапореза изјаснило се 96 посланика, а против је било 37, извјештава Хина.
    
Нови намет плаћаће предузећа која су у 2022. имала годишњи приход већи од 300 милиона куна (приближно 40 милиона евра), и то по стопи од 33 посто, али само на добит већу за 20 посто у односу на четворогодишњи просјек.
    
Порез је једнократан, а прикупљена средства ће првенствено ићи за подршку крајњим купцима енергије, прије свега рањивим домаћинствима, тако да додатни порез на добит има елемент солидарног доприноса.
    
Изгласано је јос неколико финансијских закона, међу којима су и измјене Закона о кредитним институцијама, како би се осигурало да од 1. јануара  2023. године Европска централна банка може да  обавља надзор кредитних институција у Хрватској.
    
Измењен је и Закон о порезу на доходак, према којем плате више не морају обвезно да се исплаћују на текући рачун јер је систем пореске управе сада тако повезан да то није нужно.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана