Хрватски рибари ухватили заштићеног морског пса, продали га ресторану

ГС
Хрватски рибари ухватили заштићеног морског пса, продали га ресторану

Недалеко Рогознице, рибари су уловили великог бијелог морског пса па га продали.

Индекс подсјећа да је, ријеч о заштићеној врсти која се не би смјела продавати.

Познати морски биолог Петар Кружић је у Фејсбук групи "Живи свијет Јадранског мора" поручио рибарима да не продају уловљене морске псе јер су такви проналасци изузетно вриједни - не само за Јадран, него за цијели Медитеран.

Кружић је нагласио да је уловљене јединке великог бијелог морског пса нужно прослиједити Институту за оцеанографију и рибарство.

Морски биолог је за Н1 рекао да су рибари код Рогознице уловили младу јединку велике бијеле ајкуле (carcharodon carcharias) и потом је продали за никакав новац.

Кружићева процјена је да је ријеч о младој јединки од 1.5 метра. Говори да је морски пас вјероватно уловљен парангалом, што значи да се ради о случајном улову.

Али, рибари умјесто да су случај проналаска велике бијеле ајкуле пријавили надлежној институцији, они су је продали ресторану. Прије тога су се фотографисали с морским псом.

Према задњем извјештају World Wide Fund for Naturea (WWF) велика бијела ајкула је заштићена врста, а популације морских паса континуирано падају.

Ален Солдо, редовни професор Одјела за студије море Свеучилишта у Сплиту, за Н1 каже да велика бијела псина не обитава стално у Јадрану.

"У Јадран повремено залута због хране, туне претежно. Задњи напад велике бијеле псине на човјека био је код Виса 2008. и није био смртоносан", рекао је професор Солдо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана