Хрватски ратни ветерани прекинули Привредникову трибину у Загребу о злочинима на Петровачкој цести

Г.С.
Хрватски ратни ветерани прекинули Привредникову трибину у Загребу о злочинима на Петровачкој цести

ЗАГРЕБ - Вечерашњу Привредникову трибину у Загребу под називом „Петровачка цеста дуга 27 година“, на којој је требало да се говори о ратним злочинима, правима жртава и околностима у којима се догодио злочин на Петровачкој цести, прекинуло је неколико хрватских ратних ветерана која је гласно добацивала и није дозволила присутнима да воде расправу.

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије подигло је оптужницу против пилота и команданта Хрватског ратног ваздухопловства  које терети за бомбардовање избјегличке колоне на Петровачкој цести у БиХ.

Наиме, 7. августа .1995. године, хрватски МИГ 21 код села Бравска, поред Босанског Петровца, ракетирао је избјегличку колону, ранио и побио на десетине људи. О томе је, поред осталог, требало да буде ријечи на вечерашњој Привредниковој трибини у организацији Српског привредног друштва Привредник и Вијећа српске националне мањине Града Загреба.

С новинаром Сашом Косановићем у дворани су били гости трибине адвокати Анто Нобило и Слађана Чанковић, која је и правна заступница породица жртава. Јанко Велимировић из Републичког центра за истраживање ратних злочина Републике Српске, иако је такође био најављен као гост трибине, није се стигао укључити, јер се неколицина гласних гостију није хтјела утишати и дозволити говорницима да воде расправу, па до укључења путем Зоом-а није ни дошло.

Поред осталих, у публици се нашао и историчар и директор Хрватског меморијално-документационог центра Анте Назор који је изјавио да је према неким изворима колону на Петровачкој цести ракетирао авион ЈНА са звијездом петокраком. Из публике се могао чути и низ других квазиаргумената и добацивања, па је модератор трибине, након што ни полиција није умирила присутне, морао прекинути трибину.

Неколико десничарских портала претходно је пренијело најаву трибине уз коју је објављена и „биографија” Јанка Велимировића у којој се етикетира као „српски агресор“, а трибина као „четничка”, преноси портал p-portal.net.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана