Хрватски приједлог за БиХ, засад, без веће подршке у ЕУ

Aгенције
Хрватски приједлог за БиХ, засад, без веће подршке у ЕУ

Загреб - Хрватска је једна од ријетких држава која је дала свој приједлог за рјешење политичке кризе у БиХ, али та идеја, засад, није добила неку већу подршку међу важнијим државама чланицама ЕУ, пише загребачки "Јутарњи лист".

Позивајући се на дипломатски извор у Бриселу, лист пише да представници држава чланица ЕУ кажу да хрватски приједлог "лијепо звуч", али би од званичног Загреба више вољели да чују конкретан став о томе како виде унутрашње устројство БиХ и колико они могу да помогну да предствници хрватског народа у БиХ подрже неопходне реформе.

"Хрватска каже конкретно шта би ЕУ требало да направи у односу са БиХ, али је нејасно шта треба промијенити унутар те државе. Ту нас занима искрен и конкретан став Хрватске", рекао је неименовани дипломата ЕУ.

"Јутарњи" открива да у неформалном папиру који је подјељен државама чланицама, као и ЕУ институцијама, Хрватска предлаже да се отвори приступни процес са БиХ и да се у том процесу тражи рјешење проблема, а не да се чека њихово рјешење као услов за почетак процеса.

"Европска перспектива још има подршку већине грађана БиХ као заједнички именитељ и виђена је као једино средство за усмјеравање земље у правом смјеру. Зато је нужно хитно дјеловање ЕУ институција и држава чланица", поручује Хрватска и предлаже да се у случају европских интеграција БиХ примијени нова методологија.

У оквиру те методологије Хрватска предлаже да се ускладе свеобухватне реформе националних институција које би обезбједиле да се процес изградње државе комбинује са ЕУ интеграцијама.

Новост у том приједлогу је, наводи лист, да се у БиХ, због јединствених околности, укључујући "и тешку недавну прошлост", умјесто да се рјешење тих проблема постави као предуслов за почетак ЕУ процеса, процес искористи као пут за решење индивидуалних препрека.

Хрватска стога сматра да би ЕУ, у једном посебном приступном процесу у којем би Европска комисија имала кључну улогу, БиХ би требало дати "специјални кандидатски статус". Хрватска сматра да би то пружило грађанима већу предвидљивост процеса интеграције у ЕУ, што би створило већи притисак на политичке лидере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана