Хрватски предузетници добили три пута веће рачуне за струју, најављују отказе

Agencije
Foto: ГС

Износи на рачунима за струју хрватских предузетника обарају рекорде. Тако је једном фризерском салону у Загребу стигао рачун за струју од 2000 куна, док је власница прије плаћала 700 куна мјесечно.

“Нисам могла вјеровати, прво сам мислила да су то неки заостаци, али с обзиром на то да редовито плаћамо своје рачуне и водим бригу о рачунима, једноставно сам остала у шоку. Звала сам и колеге, они су били у још већем шоку. Ипак су то огромни трошкови за нас све и једноставно смо шокирани, што рећи. Сви смо ми рачунали да ће влада подузети неке одређене мјере и спријечити да се догоди ово што нас је сад дочекало. Плин, струја, вода – све је отишло горе, струја три пута већа, не знам што рећи”, казала је за РТЛ Евелин Бенковић, власница салона.

Бранка Пришлић, главна тајница Гласа подузетника, каже да један козметички салон који је до сада струју плаћао 3000 куна ових дана мора платити рачун од 9000 куна.

“То је повећање за 300 посто, стварно неприхватљиво”, коментарисала је Пришлић.

Додаје да ће зато неки морати ставити кључ у браву, а неки отпуштати раднике јер немају више простора гдје и како би даље могли наставити с тако високим рачунима.

“Овако даље не иде”, каже.

Онај ко троши више струје, треба имати и повољнију цијену на тржишту, сматрају предузетници. Но то у Хрватској није случај јер је тарифа за предузетнике у односу на грађане у самом старту три пута већа.

“Тражит ћемо да се уједначи цијена струје, не може бити цијена разлике киловата за домаћинство куну, а да је за подузетнике три куне. Нема објашњења за то”, вели ријечки угоститељ Милан Кузет.

Предузетници поручују да рјешења постоје, али да је за то потребна политичка воља. Истовремено, владајући тврде да прате ситуацију и да су све опције на столу.

“С обзиром на ове изванредне околности, јасно је да се размишља о апсолутно свим опцијама и да је у изванредним ситуацијама све на столу. Тако да размишљамо, анализирамо и пратимо и реагират ћемо да у овој тешкој ситуацији влада буде потпора свима онима којима треба бити потпора као што је била и до сада”, рекао је министар привреде Драго Филиповић.

Предузетници кажу да би, ако то не буде на вријеме, најмање 100.000 људи могло остати без посла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана