Хрватски посланици ублажили став према Србији

jutarnji.hr
Хрватски посланици ублажили став према Србији

Загреб - Хрватски посланици у Европском парламенту из редова ЕПП-а (Европске народне странке) ублажили су своје ставове према извјештају о напретку Србије и више не условљавају Србију њеним одустајањем од закона који јој омогућава да суди за ратне злочине почињене у Хрватској.

Како пише загребачки "Јутарњи лист", у компромисну верзију амандмана око којих су се трудили хрватски посланици из редова странака десног центра ушао је позив Србији да "појача сарадњу са сусједним земљама и појача напоре у проналаску несталих особа, те да у потпуности подијели све релевантне податке".

Посланик ХДЗ-а Андреј Пленковић је уочи вечерашњег почетка расправе у Стразбуру изјавио за "Јутарњи лист" да не сматра да су хрватски посланици ретерирали у својим захтјевима.

"Ово је шанса да Европски парламент пошаље одређене поруке вођству Србије које су кључне за даљи напредак Србије према Европској унији. Извјештај је балансиран, а као посланици из Хрватске задовољни смо зато што смо успјели нагласити питања као што су заштита мањина, заложили смо се за поштовање читавог низа билатералних споразума, а наравно, посебно нам је драго да је у резолуцији наглашено питање несталих особа", рекао је Планковић.

Када је ријеч о закону који се односи на проширење јурисдикције, навео је он, сматра да је то питање које мора бити на дневном реду између ЕУ и Србије, јер је ријеч о "закону без преседана".

"Желимо да се омогући политички простор Европској комисији да се тај проблем ријеши у вријеме отварања Поглавља 23 преговора које се баве правосуђем", рекао је Пленковић.

Он је одбио критику да су се амандмани могли припремити и очекује да ће се ово питање, како је рекао, "квазиселективне јурисдикције" Србије за подручје цијеле бивше Југославије рјешавати у наредним мјесецима.

"И даље стојим код свог мишљења да поједини представници Европске комисије нису разумјели проблем и криво га интерпретирали, а потом га и јавно исказали. Ми смо ту материју пуно боље проучили, знамо о чему се ради и одговорно тврдимо да таквог примјера нигдје нема", казао је европски посланик из Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана