Хрватски полицајци колеги вријеђали "српску мајку": "Пази да не поновимо 1941."

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Четворици интервентних полицајаца у Хрватској пријети безуслован затвор јер су на радном мјесту злостављали колегу српске националности вријеђајући њега и родитеље, пише Даница.хр.

Према оптужници, интервентни полицајци Иван (50), Јосип (48), Марио (39) и Данијел (32) чинили су то “на радном мјесту, током радног времена те обављања радних задатака, мотивисани мржњом према особама српске националности”, злостављали су колегу.

“Учестало су вријеђали колегу, његову мајку, а све на начин да су алудирали на сексуалне односе с мајком оштећеника у својим вербалним вријеђањима, те вербалним вријеђањем његове породице, а за коју су знали да је друге националности, односно да је дјед колеге српске националности.

Понижавање је трајало неколико година, па је довело да се код колеге оштећеника у међувремену развио психички поремећај у виду дијагностификованог поремећаја прилагођавања који је утицао на његову способност на радном мјесту интервентног полицајца”, наводе тужиоци.

“Јел ти мајка гута или баца? Какав доњи веш носи? Је ли се јако дере док се ј**е? Је ли воли овако?”, само су неке од увреда које су стизале свакодневно.

Осим тога, вријеђали су његовог дједа који је српске националности.

Иван му је чак и отворено пријетио: “Да, која си ти парохија? Пази да ти не би био покопан у парохију, добро пази да ми не би поновили 1941.! Знаш, оно НДХ и тако то…”.

У истом су тону вријеђали и његовог дједа.

Злостављаног је полицајца посебно погодило то што је Марио био командант интервентног одјељења, а Данијел вођа интервентне групе, дакле на руководећим положајима, али су и они учествовали у његовом вишегодишњем злостављању на радном мјесту.

Тужиоци за Ивана траже 18 мјесеци безусловног затвора, а за Јосипа, Марија и Данијела по 14 мјесеци безусловно. Сва четворица су и даље интервентни полицајци запослени у МУП-у, наглашава се у оптужници.

Сви су током истраге порицали оно за шта се терете. Тврде како то није тачно. Но, на питања нису хтјели одговарати. Терете их, међутим, поруке које су размјењивали у заједничкој WhatsApp групи којима су вријеђали колегу и његову мајку те детаљан исказ оштећеног.

Осим тога, прибављена је опсежна медицинска документација која је такође потврдила наводе оштећеног полицајца. На концу, злостављачи су и дисциплински одговарали због порука које су колеги упућивали на WhatsAppу, пише Даница.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана