Хрватски МУП: Полицајац са двојним држављанством тешко наштетио угледу службе

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватски МУП саопштио је да је полицијац са држављанством Хрватске и Србије М.Ч. (21) оправдано и по закону удаљен с посла јер је примио позив за регрутацију из Војске Србије, а да претходно о томе није обавијестио своје надређене.

Наводе да је ПУ вуковарско-сремска реаговала на основу Закона о полицији 7. новембра прошле године и рјешењем удаљила из службе младића, против којег је покренут и дисциплински поступак, због "теже повреде службене дужности, односно недоличног понашања изван службе, чиме је, како истичу, тешко наштетио угледу службе".

Тврде да је тренутно удаљавање из службе било нужно јер су повреда дужности и посљедице повреде која му се ставља на терет, неспојиви са службом коју обавља док траје поступак.

"Наведени полицијски службеник је на територију Републике Србије остварио контакт с припадницима војске те стране земље, ради преузимања позива за упис у војну евиденцију Републике Србије, без да је о томе обавијестио свог непосредно надређеног руководиоца", навели су из хрватског МУП.

Појашњавају и да двојно-држављанство није препрека за рад у полицији, као и да МУП не води евиденцију својих запослених који имају  двојно држављанство, првенствено зато што се држављанин Хрватске који има и страно држављанство сматра пред тијелима државне власти Хрватске искључиво хрватским држављанином.

"Особа која има двојно држављанство може бити запослен у Министарству унутрашњих послова, односно може проћи безбједоносну провјеру која је нужна за обављање полицијског посла, наравно, ако су за исто испуњени сви други законски услови", наводе из МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана