Хрватски МУП одбацио оптужбе да су полицајци тукли мигранте

Срна
Хрватски МУП одбацио оптужбе да су полицајци тукли мигранте

ЗАГРЕБ - Министарство унутрашњих послова Хрватске одбацило је наводе из извјештаја "Амнести интернешнела" у којем се хрватски полицајци оптужују за мучење миграната.

"Министарство унутрашњих послова Хрватске одбија наводе којима се, по већ устаљеној пракси и без доказа, за повређивање миграната оптужује хрватска полиција", наводи се у саопштењу МУП-а.

У саопштењу се додаје да у МУП-у одбијају помисао "да би хрватски полицајац направио тако нешто, нити да има мотив за то".

"Овог пута се, наводно, полицијско поступање догодило крајем маја на подручју Плитвичких језера и том су приликом ти незаконити авганистански и пакистански мигранти били везани за стабла, злостављани ножем, пуцањем у зрак и у земљу, тучени кундацима и на крају намазани мајонезом, кечапом и шећером по коси", наводи се у саопштењу.

Из хрватског МУП-а подсјећају да су "у прошлој верзији оптужби" полицајци, наводно, спрејом цртали крстове на главама миграната.

"Све оне жељне чињеница упућујемо да обрате пажњу на стварне догађаје - међусобне обрачуне и туче миграната у камповима у БиХ, као и на медијске извјештаје о повређивању миграната, те несреће и повреде које им се догађају на путу", наводи се у саопштењу.

Из МУП-а подсјећају и да се 28. маја у близини границе са Хрватском, код Цазина, догодио обрачун међу мигрантима који су се сукобили код села Штурлић, а полицију је о томе обавијестио мјештанин.

Амнести интернешнел тврди да је хрватска полиција тукла мигранте на граници, а објавили су и снимке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана