Хрватски министар иностраних послова поднио оставку

Срна
Хрватски министар иностраних послова поднио оставку

Загреб - Министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир поднио је данас оставку на ту функцију са образложењем да ће се посветити заступничком и страначком раду, односно да је у овом тренутку важније бити у домовини, ширити демохришћанску опцију и вратити поверење људи у институције државе.

Штир је у обраћању јавности рекао да је још прије седам дана од премијера Андреја Пленковића тражио да у новој фази именује нову особу на чело Министарства спољних послова која ће, како је рекао, добро функционисати у новој политичкој констелацији.

"Осим стабилности влади треба и функционалност. Али исто тако, потребно је јачати демохршћанску опцију непосредно у контакту с грађанима. Моја је процјена да то најбоље и најефикасније могу да радим као заступник у Сабору и политички секретар ХДЗ-а", рекао је Штир, који је оставку поднио свега пар дана након што је ХДЗ формирао нову коалицију са Хрватског народном странком, што је изазвало тектонске поремећаје у обијема странкама.

Штир је негирао шпекулације медија да ће отићи из ХДЗ-а или да ће ускратити подршку Андреју Пленковићу.

Али је потврдио да оставку званично поднио.

"Оставку сам поднио да бих могао да преузмемем нову дужност у Сабору и да се пуно снажније посветим страначком раду као политички секретар ХДЗ-а, што изискује пуно више времена на терену него што сам могао на челу Министарства", рекао је Штир и додао да ће на функцији остати до именовања новог министра.

Хрватски медији, међутим, подсјећају да је се премијер Пленковић успио одржати на актуелној позицији захваљујући одршци ХНС-а у Сабору, те да су одмах након што је нова парламентарна већина озваничена почела и шушања да ће Штир, који припада ултраконзервативној струји ХДЗ-а, поднијети оставку јер је за њега та коалиција неприхватљива.

О Штиеру се , наиме, током викенда писало да је одмах након договора нове коалиције ковертирао оставку, али и да ју је повукао.

Медији посебно инсистирају на разлици између Штира и новог ХДЗ-овог коалиционог партнера ХНС-а што, како наводе, најбоље илустрира податак да је министар у оставци недавно учествовао у "Ходу за живот", поворци екстремних католика који желе забрану побачај, док је протеклог викенда на Загреб Прајду у поворци за права хомосексуалних особа, учествовао нови потпредсједник Предраг Штромар (ХНС).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана