Хрватски мандатар зарађивао 640.000 €

Агенције
Хрватски мандатар зарађивао 640.000 €

Загреб - Прихватањем понуде да постане први хрватски нестраначки премијер Тихомир Орешковић одрекао се вртоглавих менаџерских зарада у израелском фармацеутском гиганту "Теви".

У поређењу с досадашњим милионским примањима, на новој позицији мораће се задовољити мрвицама из државног буџета, преносе хрватски медији.

Тихомир Орешковић изградио је респектабилну каријеру у "Теви" у коју је дошао 2009. године на мјесто главног финансијског директора за источну Европу. Годину послије именован је за главног финансијског директора за регију EMIA (источна Европа, Медитеран, Израел и Африка), а 2012. године постаје предсједник управе "Пливе" коју води нешто мање од три године.

Од 1. августа прошле године прелази на мјесто главног финансијског директора "Теве" у Европи, а у априлу ове године именован је главним финансијским директором глобалног генеричког пословања са сједиштем у Амстердаму.

На тој позицији одговоран је за послове чија продаја премашује 10 милијарди долара годишње.

У "Тевиној" хијерархији Орешковић се налази на другом нивоу менаџмента. Највиши ниво "Тевиног" менаџмента су извршни директори чија годишња бруто примања премашују милион долара. Према подацима из прошлогодишњег финансијског извјештаја, предсједник управе (CEO) "Теве" Ерез Вигодман лани је укупно инкасирао 4,5 милиона долара, док је најбоље био плаћен Ален Оберман, бивши ЦЕО, а тренутно главни извршни директор за Америку, чија су примања достигла 7,3 милиона долара. Из кругова који добро познају пословање свјетске компаније попут "Теве" хрватски медији сазнају да би Орешковићева годишња примања на тренутној позицији у "Теви" могла бити од 700.000 (640.000 евра) до милион долара бруто (913.000 евра). Ради се о 10 до 15 пута вишим примањима него што може очекивати на мјесту хрватског премијера. То значи да ће у четири године, колико би могла потрајати авантура управљања хрватском Владом, Орешковић претрпјети финансијски губитак или, боље речено, остати без менаџерске зараде од 2,5 до 3,7 милиона долара.

"Тева"

"Тева" је највећи произвођач генеричких лијекова у свијету, највећа израелска компанија и власник хрватске "Пливе". Тај фармацеутски гигант широм свијета запошљава 43.000 људи, од чега највише (18.232) у Европи, а лани је остварио 20,3 милијарде долара прихода и добит од три милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана