Хрватски јавни правобранилац поставља питање одговорности државе због насиља над мигрантима

Срна
Хрватски јавни правобранилац поставља питање одговорности државе због насиља над мигрантима

ЗАГРЕБ - Хрватски јавни правобранилац Тена Шимоновић Ајнвалтер изјавила је да се мора спровести независна истрага јер се поставља и питање одговорности државе у случају тројице полицајаца који су учестововали у насиљу над мигрантима на граници са БиХ.

Ајнвалтерова је оцијенила да досадашња истрага коју је спровела хрватска полиција није у складу са правним стандардима и зато је добро да се у поступак укључило и Државно тужилаштво.

Она је рекла новинарима да је Канцеларија јавног правобраниоца отворила истражни поступак, послала дописе Министарству унутрашњих послова и Државном тужилаштву, па ће се видјети што ће бити утврђено и какве ће бити посљедице.

Европска комисија изразила је забринутост због извјештаја о насилним враћањима миграната на спољним границама ЕУ у Грчкој и Хрватској, наводећи да је ријеч о незаконитим поступцима и да се мора спровести истрага.

Свјетски медији објавили су снимке на којима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјерају мигранте из Хрватске преко рукавца ријеке Коране, ударајући их палицама какве имају припадници интервентне полиције, а неки носе и подјакне које јако сличе дијелу униформе те јединице.

На себи немају никакве ознаке, а за пасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција.

Снимци су настали у међународној новинарској истрази крајем јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана