Хрватски геолошки институт о узроцима земљотреса у централној Хрватској

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Узрок земљотресима који су погодили централну Хрватску на ширем подручју Петриње, Сиска и Глине, активност је двије усправне расједне плоче, саопштио је Хрватски геолошки институт.

Наводи се да тектонска активност читавог простора Хрватске, па тако и ширег епицентралног подручја Покупско-Петриња-Сисак узрокује континуирано кретање Јадранске литосферне микроплоче (Адрије) према сјеверу.

Због тога, прецизира се, у горњим дијеловима Земљине коре, на контакту Динарида и Панонског базена, долази до великих напрезања.

Када напрезање досегне критични ниво, долази до (ре)активирања појединих расједа из тог система, односно наглог покретања километарских блокова коре димензија од неколико стотина до хиљада кубних километара, услијед чега се ослобађа огромна енергија која узрокује земљотресе.

Према прелиминарним геолошким анализама научника и стручњака Хрватскога геолошког института, које се заснивају на геолошким картама, бројним подацима са терена који су објављени у медијима, теренској проспекцији, расположивим сеизмолошким, као и прелиминарним сателитским подацима, потрес који је погодио Петрињу и околину 28. децембра активирао је систем расједа у подземљу ширег подручја Сиска, Петриње и Глине.

Очигледно је да се ради о тачки сусрета уздужних и попречних расједа на пружање Динарида.

Оба расједна система састоје се од више расједа с хоризонталним кретањем крила (стрике-слип).

Због велике количине ослобођене енергије при кретању расједних крила, руптуре у стенама манифестовале су се и на површини терена, па се на ширем епицентралном подручју дуж расједних линија наилази на разне површинске манифестације тог кретања и вибрирања терена.

Дио деформације површине терена између Петриње и Глине вјероватно су посљедица урушавања подземних ходника рудника смеђег угљена који су радили у првој половини 20. века и нису адекватно санирани (затрпани), наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана