Хрватски фонд: На Трговског гори нема одскакања од радиоактивности других крајева

Срна
Хрватски фонд: На Трговског гори нема одскакања од радиоактивности других крајева

ЗАГРЕБ- Годишњи извјештај о мјерењу радиоактивности на подручју општине Двор и локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада, показао је да утврђене вриједности у свим узорцима не одскачу од вриједности детектованих у истим или сличним типовима узорака током редовног праћења стања радиоактивности околине Хрватске, као и у ријекама.

Из проведених истраживања и анализе резултата закључено је да доминантни ризици, изражени ефективном дозом становника, нису уско везани уз околину и природно присуство радионуклида у околини, саопштено је из Хрватског фонда за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко.

Све измјерене вриједности брзине дозе у околини значајно су испод граница прописаних Правилником о границама озрачења, препорученом дозном ограничењу и процјењивању личног озрачења, Директивом вијећа 2013/59/ЕУРАТОМ и Уредбом комисије /ЕУ/ 1158/2020.

"Узимање узорака и мјерење радиоактивности проведено је како би се добио цјеловити преглед нултог стања радиоактивности на ширем подручју општине, те околине локације Черкезовац и процијенио допринос ефективној дози од излагања природним и вјештачким радионуклидима у околини за референтног становника подручја", саопштено је из Фонда.

Проведена мјерења концентрација активности радионуклида обухватила су све радионуклиде од интереса, а у свим анализираним узорцима детектовани су искључиво природни радионуклиди, док су радиоактивни извори настали људским дјеловањем били испод границе детекције.

Утврђене вриједности у свим узорцима не одскачу од вриједности које су детоквани у истим или сличним типовима узорака током редовног праћења стања радиоактивности околине Хрватске, те праћења стања радиоактивности у ријекама /примјер Сава и Дунав/.

Процјена доприноса ефективној дози за референтног становника рађена је у складу са међународним стандардима и препорукама.

Годишњи завршни извјештај мјерења радиоактивности за дефинисање нултог стања на подручју локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада и општине Двор припремљен је након годину дана узорковања и мјерења на терену, припреме и анализа у лабораторијама, Институт за медицинска истраживања и медицину рада – ИМИ, Институт Руђер Бошковић и Агрономски факултет Универзитета у Загребу, наведено је у саопштењу.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Черкезовац, у општини Двор на самој граници са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана