Хрватски џет-сет пар оптужен за преваре тешке 350.000 евра

ГС
Хрватски џет-сет пар оптужен за преваре тешке 350.000 евра

ЗАГРЕБ - Након четири мјесеца истраге, загребачко тужилаштво подигло је оптужницу против хрватско-аустралијског џет-сета пара, Луке Грге Матака (31) и његове супруге Адриане Матак (36), блогерке и инфлуенсерке, због пет превара "тешких" више од 350.000 евра.

Општинско тужилаштво Матакове терети да су од октобра 2018. до септембра 2023. године, заједно и у договору, у намјери противправног стицања знатне имовинске користи обманули петоро оштећеника.

Неистинито су им, тврди тужилаштво, предочавали пружање услуга инвестирања на тржишту капитала за рачун оштећеника, иако су окривљени били свјесни двије ствари: 31-годишњи инвестициони савјетник Матак нема регистровану дјелатност посредовања и пружања инвестиционих услуга нити је такве услуге стварно мислио пружити.

"Након што су им оштећени повјеровали и с првоокривљеним склопили уговоре о пружању консултантских услуга, оштећени су му уплатили новац, односно укупни износ од око 350.000,00 евра. Окривљени су неистинито увјеравали оштећене да је новац инвестиран, предочавали неистините извјештаје да остварују добит те наводили различита оправдања због којих не могу вратити новчана средства, иако новац нису уложили на тржиште капитала, већ су га задржали у заједничку корист - наводи тужилаштво које је у оптужници пристиглој на Општински казнени суд у Загребу за обоје затражило продужење истражног затвора због понављања дјела, али и опасности од бијега јер обоје имају и аустралијско држављанство те адресе на три континента - у Аустралији, Лондону и Дубаију.

Али поставља се питање гдје је новац од тобожњих улагања. Иако су супружници живјели на високој нози, издашно трошили на путовања, одјећу те изласке и врло вјешто одржавали имиџ добростојећег младог пара, тешко да су до посљедњег цента све могли потрошити.

На испитивању у тужилаштву, Матакови су порекли кривицу те кратко рекли да нико није преварен, него ће новац њиховим клијентима бити исплаћен. Чак су дали наслутити и да је на неки брокерски рачун већ пребачено 600.000 евра којима ће намирити све који се сматрају преваренима. Али оштећени у те приче, које су слушали мјесецима и годинама, и даље не вјерују.

Идући на потезу је Општински казнени суд у Загребу који ће одлучивати о основаности оптужнице против Матакових.

Ако је вијеће потврди, ускоро ћемо Матакове гледати на оптуженичкој клупи, преноси "Јутарњи".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана