Хрватски држављани и у иностранству добијају личну карту

Vecernji.hr
Хрватски држављани и у иностранству добијају личну карту

Измјене Закона о личним картама Републике Хрватске предвиђају више новости, а најважнија за хрватске држављане ван Хрватске, укључујући и оне у БиХ, је да ће моћи добити хрватску личну која ће им служити и као замјена за пасош за пријелаз границе с великим бројем земаља.

Према детаљима приједлога закона око којега је недавно проведена и јавна расправа, а грађани су електронском поштом могли доставити своје приједлоге, хрватским држављанима који немају пребивалиште у Републици Хрватској у личној карти ће се уписивати податак о њиховом пребивалишту у иностранству, према подацима о пребивалишту исписаним у документу коју им је издало надлежно тијело државе у којој имају пријављено пребивалиште или одобрен боравак, пише Вечерњи лист.

Тој категорији хрватских држављана хрватска лична карта неће служити као доказ њихог пребивалишта.

Без строжег режима

Када закон ступи на снагу, особа која нема пријављено пребивалиште у Републици Хрватској захтјев за издавање личне подносиће у било којој полицијској станици која му је близу и која ће издавати овај документ. За издавање личне као и до сада требаће једна фотографија прописане величине која вјерно приказује особу која подноси захтјев, без покривала за главу, те се даје на увид раније издана лична карта или други документ којом се може провјерити идентитет подносиоца захтјева. На овај начин Влада Зорана Милановића ће омогућити хрватским држављанима ван Хрватске да се након увођења Шенгенског режима уопште не осјећају као иза жељезне завјесе с обзиром да ће практично имати документ којим ће додатно ојачати статус грађана Европске уније. "Лична карта моћи ће служити и као путна исправа за путовања у поједине земље које допуштају да се на њихов териториј улази с том врстом исправе", наводи се у објашњењу закона.

Електронски потпис

Уз омогућавање стицања личне карте хрватским држављанима ван Хрватске, међу најважнијим циљевима новог закона о личној карти, како је истакао МУП РХ, је увођење електронске личне карте за хрватске држављане која би садржавала контактни чип на којему би се, уз личне податке који се исписују на картици личне карте, могло похранити један или два цертификата од којих је један за електронски потпис, а други за осигурање потврде идентитета особе којој је издата лична.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана