Хрватски десничари: Припремити Србиjи пакао у преговорима

Aгенције
Хрватски десничари: Припремити Србиjи пакао у преговорима

Неке десне странке у Хрватској сматрају да Загреб треба да искористи преговоре Србије са Европском унијом и да јој испоручи низ захтјева да би заузврат Загреб подржао евопски пут Београда.

Данијел Срб, предсједник Хрватске странке права (ХСП), поручује да Хрватска треба да Србији "припреми пакао".  

Срб сматра да Хрватска у приступним преговорима Србије и ЕУ мора да отвори питања ратне одштете и осуде свих који су починили злочине у Хрватској. То, како је рекао, укључује и особе у политичком врху Србије "одговорне за отварање логора, као и одговорност врха ЈНА за рат у Хрватској".  

Срб сматра да се мора отворити питање проналаска несталих особа, враћања украдене имовине, рјешавања границе на Дунаву и права Хрвата у Војводини - око тога, сматра он, не смије бити погађања ни одступања.  

Лидер ХСП-а оцијењује да око приступних преговора Србије и ЕУ мора постојати "стратегија хрватске дипломатије".  

"Једино добро што Хрватска може да има од ЕУ јесте прилика да Србији испостави захтјеве и да не попушта. Хрватска не смије да прокоцка ову прилику", сматра Срб.  

ХСП је својевремено дуго била у владајућим структурама у неким дијеловима власти у Хрватској, а њени чланови су годинама на скуповима носили црна одијела и отпоздрављали усташким поздравима.  

Цијелокупна хрватска десница вјерује да су преговори Србије и ЕУ одлична прилика да се од Србије затраже разни уступци - наводе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана