Хрватски антифашисти осудили изјаву изасланика владе у Сплиту

Тањуг
Foto: printscreen

ЗАГРЕБ - Савез антифашистичких бораца и антифашиста, Антифашистичка лига и Удружење ВеДРА осудили су данас изјаву изасланика Министарства бранитеља Матка Раоса, који је у недjељу у Сплиту изјавио "да није било 10. априла не би било ни Хрватске", и поручили да је тиме изједначио усташку НДХ с данашњом сувjереном и демократском Хрватском.

У саопштењу се наводи да енергично осуђују Раосову изјаву којом је изједначена усташка творевина НДХ с данашњом сувjереном и демократском Хрватском, што је, како истичу, изјава незапамћених размjера у хрватској историји.

Позивајући се на Устав, поручили су да је данашња Хрватска заснована на вриједностима антифашистичке борбе.

"Та борба антипод је фашизму, односно његовом домаћем синониму, усташтву. Значи ли то да се влада одриче онога што стоји у Уставу и да је и тај Устав са спомињањем вредности антифашистичке борбе као и повремено пригодно спомињање антифашизма, тек једна велика превара", питају из САБА.

Антифашистичка лига и сплитско Удружење ВеДРА-а поручили су да је присуство представника државне власти “на таквом опскурном догађању отвореног слављења НДХ срамота за хрватску државу”.

“За то величање стварања НДХ не може се рећи ни да је било лицемерно, учесници су то отворено чинили уз свесрдну подршку ''државне власти''. Тако је Мате Шимундић, председник сплитско-далматинске Жупанијске скупштине рекао: „Бојовници су онда били за дом спремни и данас су спремни за дом. Као представник државне власти морам им исказати част“, подсјећа се, између осталог, у саопштењу.

Данас је, кажу, незамисливо да би представник њемачке владе рекао да не би било данашње Њемачке да није било 30. јула 1933., кад су нацисти дошли на власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана