Хрватске фирме траже више од 2.000 страних радника

Танјуг
Хрватске фирме траже више од 2.000 страних радника

ЗАГРЕБ - Хрватске фирме траже 2.066 страних радника, највише конобара и чистачица, пише “Вечерњи лист”.

Од ове године, у Хрватској се не примјењује систем квота за запошљавање странаца, већ је одлука о томе коме одобрити а коме одбити долазак пребачена на Завод за запошљавање (ХЗ З).

Умјесто система квота уведен је тзв. тест тржишта рада, што значи да послодавац који жели да запосли страног радника, прије него што за њега у полицији затражи боравишну и радну дозволу, мора да провјери да ли може да запосли радника с домаћег тржишта рада.

Тренутно је на берзи рада нешто мање од 164.000 незапослених. У јануару је, кажу у ХЗ З, стигло 206 захтјева послодаваца за спровођење теста тржишта рада кроз који је затражено 2.066 радника.

ХЗ З тврди да тест тржишта рада траје најдуже 15 дана, а у том периоду беза истражује има ли у евиденцији незапослених особа који задовољавају тражене услове и упућује их послодавцу. Послодавац је обавезан да за сваког упућеног радника доставити повратну информацију о исходу.

На основу информација добијених од послодавца и упућених радника, Завод доставља послодавцу обавијештење о спроведеном тесту. Након добијеног позитивног обавијештења, послодавац може у року од 90 дана да поднесе захтјев за издавање дозволе за боравак и рад за радника из трећих земаља.

До сада је, кажу, ријешено 168 захтјева за нешто више од 1.000 радника, док је за 33 захтјева за тестом тржишта рада, којима је обухваћено 138 радника, утврђено да се радници могу наћи на домаћем тржишту и да није потребно запошљавати стране раднике, пише Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана