Хрватска: Жучне расправе око Устава

Агенције
Хрватска: Жучне расправе око Устава

Загреб - У Хрватској траје расправа о приједлогу владајуће Социјалдемократске партије о промјени Устава којом би се прописало незастаревање политички мотивисаних убистава.

Тај приједлог не подржава чланица владајуће коалиције, Хрватска народна странка (ХНС), односно сматра да се незастаревање злочина може прописати и нижим правним актима.

Укидање застарјелости за кривична дјела почињена из политичких побуда, нашло се у центру пажње пошто је Сабор уочи уласка Хрватске у Европску унију измијенио закон којим је примјену европског налога за хапшење ограничио на злочине почињене прије августа 2002. године.

Тиме је онемогућено изручење Јосипа Перковића кога Њемачка терети да је, као агент Управе државне безбједности Југославије, учествовао
у убиству хрватског емигранта и некадашњег директора ИНА-Маркетинга Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Медији су спекулисали да је због те промјене закона њемачки канцелар Ангела Меркел отказала долазак у Загреб на свечаност приступања
Хрватске ЕУ.

По доношењу измјена, премијер Зоран Милановић најавио је промјену Устава којим би се прописало незастарјевање политички мотивисаних
злочина.

Док чланица владајуће коалиције ХНС поручује да за промјену Устава за сада нема потребе, предсједник опозиционе Хрватске демократске
заједнице Томислав Карамарко изјавио је данас да ће његова странка на јесен подржати приједлог измјена Устава да би се ријешио проблем који је настао због случаја Перковић.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић је данас поновио да му је прихватљива промјена Устава ако јој је циљ слање универзалне моралне поруке да ниједан политички мотивисан случај не смије бити заборављен. Он је, међутим, упозорио да Устав не смије да буде промијењен ради једне особе или случаја.

Јосиповић је указао на то да је рјешавање тешких економских проблема важније од промјене Устава или закона о европском налогу за хапшење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана