Хрватска: Због три прста уклонили мурал са школе

Агенције
Хрватска: Због три прста уклонили мурал са школе

Са Основне школе "Марија и Лина" у Умагу уклоњен је мурал хрватског сликара Мирона Милића уз образложење да су "три прста" на њему провокација.

Како наводи Вечерњи лист, мурал направљен према упутствима директора школе "Марија и Лина" Мата Видовића и у складу је са њеним идеалима, а локација је претходно одобрена.

Настао је у склопу фестивала независне умјетности "Индирект" који је организовало културно-умјетничко удружење "Мануфактура снова".

Из "Мануфактуре снова" поручују да мурал приказује руку која набраја основне појмове којих би дјеца требало да се држе како би спасла планету - Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent.

Осим тога, из удружења поручују да је локација претходно била одобрена и да је мурал према упутствима директора школе направљен у складу с идеалима школе која је оријентисана на еколошко освjешћење и едукацију дjеце по том питању.

Директор школе Мато Видовић истиче да је дозволио да једна страна школе буде осликана графитом, али да порука тог графита никако не сме бити вулгарна, провокативна, нити политички мотивисана.

"Прво ме је звало неколико грађана и питало зашто сам то допустио јер се на графиту виде три прста. Тако нешто да нам буде на школи кад нам разапињу Степинца је недопустиво па је мурал уклоњен", истиче директор школе.

Међутим, у удружењу "Мануфактура снова" тврде да у мурало не виде ништа спорно, као и да су веома поносни на њега.

"Дjеци која упијају сваку информацију попут сунђера, Мирон је својим муралом хтио да усади основне вриједности које набраја (Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent) као што су то и нас наши родитељи учили", објашњавају из удружења "Мануфактура снова".

Истичу да је тиме погођен и енглески језик који је том приликом коришћен.

"Нема потребе никоме објашњавати како је Умаг туристички град, да је енглески језик обавезан страни језик у основној школи, како смо становници ЕУ и да ће због глобалне усмјерености поруке мурал видети становници града, туристи, као и онлајн заједница. Послата порука је добра порука која ће, нажалост, умјесто на школи, живети искључиво у онлајн свијету", наводе из Удружења.

Аутор мурала Мирон Милић је на Фејсбуку објавио да је ово велика побједа деснице, директора Основне школе "Марија и Лина" у Умагу Мата Видовића који је потпуно насјео на текст и уклонио мурал без да је и саслушао аутора.

"Жао ми је што мурал није могао дуже да остане, али радићемо опет, надам се. Слиједећи зид, молим", истакао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана