Хрватска: Забрињава гужва на гранци Словеније и Аустрије

Танјуг
Хрватска: Забрињава гужва на гранци Словеније и Аустрије

ЗАГРЕБ - Министарство иностраних и европских послова Хрватске изразило је забринутост због огромне саобраћајне гужве на словеначко-аустријској граници и позвало аустријске власти да хитно пронађу ријешење.

Хрватски министар Гордан Грлић Радман контактирао је свог аустријског колегу Александера Шаленберга, хрватска амбасада у Бечу од јутарњих сати је у контакту с аустријским министарствима унутрашњих и спољних послова, а помоћница хрватског министра телефонски је разговарала с аустријским амбасадором у Хрватској, стоји у саопштењу хрватског МИП-а.

Беч је у суботу увео стриктне контроле због корона вируса на граници са Словенијом, што је створило непрегледне колоне које се нису рашчистиле ни у недјељу прије подне.

Аустријска полиција је заустављала свако возило из Словеније, било да је у транзиту или остаје у Аустрији с циљем да се спречи ширење корона вируса, али путници су се у великом броју случајева нашли неспремни на дуго чекање, често без воде и хране у резерви, преноси Хина.

Агенција ДПА јавила је да се током ноћи чекало и по 14 сати, у недјељу ујутро још увијек се на Караванкама чекало три сата, а на прелазу Љубељ до пет сати.

Аустријске власти инсистирају посљедњих дана да непрекидном повећању броја новозаражених у Аустрији доприносе повратници с одмора у Хрватској, па је још прошле недјеље она уврштена на листу ризичних земаља.

Од 17. августа повратници са годишњих одмора из Хрватске морали су да докажу да имају негативни тест на корона вирус или да се у року од 48 сати подвргну тестирању чекајући у самоизолацији.

Аустријске власти су у недјељу објавиле да је у посљедња 24 сата регистрован 191 нови случај заразе корона вирусом, чиме је укупан број до сада потврђених случајева 25.253, укупан број преминулих 732.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана