Хрватска: Забрана лаганих пластицних кеса

Танјуг
Хрватска: Забрана лаганих пластицних кеса

ЗАГРЕБ - Од данас је у Хрватској забрањено стављање у промет лаганих пластицних кеса за ношење, а Министарство привреде и одрживог развоја позвало је грађане да користе платнене кесе или корпе.

Ријеч је о забрани на основу Закона о управљању отпадом, а односи се на категорију пластицних кеса дебљине до 50 микрометара, наводи Хина.

И даље је дозвољена употреба врло лаганих пластичних кеса које су тање од 15 микрометара и које се користе искљуциво због хигијенских разлога или служе као примарна амбалажа када то помаже спријечавању бацања хране, саопштило је Министарство привреде и одрживог развоја.

Лагане пластичне кесе, које су већ на тржишту и трговци их имају на залихима, моћи ће да се користе до истека залиха.

Пласирање на тржиште врло лаганих пластичних кеса биће дозвољено на пијацама, у пекарама, рибарницама, посластичарницама, у продавницама мјешовите робе, месарама и на другим мјестима гијеђе се продаје храна, искључиво да би се у њих стављала расута, односно индустријски неупакована храна или храна која је претходно само умотана у привремену амбалажу, попут фолија.

Врло лагане пластичне кесе неће моћи да се користе на продајним мјестима гдје се не продаје храна, као што су продавнцие са одјећом, обућом, кућним апаратима, апотекама, књижарама и слично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана