Хрватска: Вратити цијене на ниво од 31. децембра

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Влада Хрватске данас је донијела закључак којим је обавезала пословне субјекте да врате цијене на ниво од 31. децембра, а министар привреде Давор Филиповић поручују да ће учинити све како би заштитили грађане од повећања цијена које је услиједило након увођења евра.

 Циљ је да се цијене врате на ниво од 31. децембра јер није било никаквог разлога да након увођења евра у тако кратком периоду појединци и поједине трговине дигну цијене - рекао је Филиповић.

Филиповић је истакао да сви морају да поштују владин закључак, а да ће они који то не буду учинили имати појачан надзор државних тијела од државног инспектората, пореске управе, царине и свих других који ће контролисати тај процес, а поступаће и према пријавама грађана.

Уколико се утврде неправилности, Филиповић је истакао да ће свака од наведених институција поступати у складу с овлаштењима које има, преносе хрватски медији.

Он сматра да нема разлога да поједини субјекти користе ову ситуацију конверзије куне у евре да би неоправдано подизали цијене.

Најаве трговаца да ће у фебруару услиједити нова поскупљења, Филиповић сматра нелогичним и некоректним потезом, подсјетивши на владине интервенције од прошле године када је ријеч о цијенама струје, горива.

Када је ријеч о поскупљењу које најављују телекоми, Филиповић је навео да Влада има механизме којима ће заштитити хрватске грађане, јер сви телекоми користе владину субвенцију да имају јефтинију струју.

- О каквим поскупљењима можемо говорити. Све су опције на столу, пратићемо шта ће радити пословни субјекти. Морају вратити цијене на 31. децембар и користићемо све да заштитимо наше грађане - закључио је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана