Хрватска вратила Турској заплијењено археолошко благо

AA
Foto: AA

ЗАГРЕБ (АА) - У Министарству културе и медија Републике Хрватске одржана је примопредаја археолошких предмета Републици Турске којих је више од хиљаду заплијењено турском држављанину на Граничном пријелазу Бајаково у децембру 2021. године.

 

Вриједне археолошке предмете је амбасадору Републике Турске у Хрватској Мустафи Бабуру Хизлану те представници турског Министарства културе и туризма Бурцу Оздемир предала директорица Управе за међународну културну сарадњу и европске послове Ања Јелавић.

Амбасадор Републике Турске у Хрватској Мустафа Бабур Хизлан подсјетио је како је прије три мјесеца такођер у хрватском Министарству културе и медија био како би преузео антикне кованице заплијењене 2019. године, а које су успјешно враћене у Турску  сарадњом два министарстава културе.

Амбасадор Хизлан изјавио је како је по други пут у три мјесеца у Министарству културе и медија Хрватске, овај пут ради враћања заплијењеног културног блага у 2021. години.

„Ово је изврстан примјер сурадње између наше двије државе, овај пут ради заштите културног наслијеђа и имплементације међународних уговора. Захвални смо Хрватској на успјешној и ефикасној запљени културног блага”, изјавио је амбасадорХизлан.

Представница турског Министарства културе и туризма Бурцу Оздемир истакнула је како је ова запљена посљедица сарадње настале на основи заједнички потписане конвенције УНЕСЦО-а између двије државе, која омогућује повратак илегално извезене културне баштине.

„Данас су хрватске власти још једном показале колико је важна примјена ове конвенције како би се спријечила илегална трговина културним наслијеђем”, поручила је Оздемир.

Хрвоје Вулић, директор Градског музеја Винковци и археолог, подсјетио је како је ово друга запљена турског културног блага која је стигла у Градски музеј Винковци.

„Ради се о новцу и предметима, малим скулптурама и прстењу који се кронолошки могу датирати од 6. ст. пр. К. до 9. или 10. ст. н. К. Ради се о новцу грчких колонија и римском провинцијалном новцу, бизантском новцу и новцу тзв. Унијатског калифата, врло ријетком код нас. Кроз анализу новца устврдили смо како је ријеч о новцу који се распростире по цијелом Медитерану, како су биле раширене и грчке колоније. Но, како је новац пронађен код турског држављанина у транзиту и с обзиром на карактеристике пронађеног новца, са сигурношћу смо утврдили како се ради о новцу с подручја Републике Туркиyе. Враћамо ово Републици Туркиyе, гдје ће њихови стручњаци радити на даљњој анализи како би утврдили с којег локалитета или из којег музеја је отуђен”, казао је Вулић.

Ријеч је о збирци новца с кованицама које потичу из раздобља од 5. вијека  прије Христа до 10. вијека послије Криста те другим вриједим металним предметима попут прстења, мањих фигура, међу којима се истиче бизантски брончани реликвијар у облику крста. Пронађене су и посебно вриједне атенске тетрадрахме из 6. и 5. вијека пр. Х.

Предмети су били привремено смјештени у Градском музеју у Винковцима гдје је у контролисаним условима обављена каталогизација и прелиминарна стручна обрада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана