Хрватска враћа Србима зграду

Aгенције
Хрватска враћа Србима зграду

Загреб - Представници власти и Самосталне српске демократске странке договорили се да се Српском привредном друштву Привредник у Загребу врати имовина вриједна два милиона евра.

То је потврдио шеф Клуба посланика ССДС-а Миле Хорват и додао да постоји добра политичка воља да се тај договор спроведе, као и да би то питање требало врло брзо да буде ријешено, пренијели су хрватски медији.

Предсједник "Привредника" Никола Лунић потврдио је да би ускоро спор требао бити окончан у његову корист.

"Привреднику" ће, како се наводи, бити враћено отприлике 1.300 квадрата у најстрожем центру Загреба, чиме ће се окончати петнаестогодишњи спор тог удружења и хрватске државе.

Цијена квадратног метра у најужем загребачком центру је минимално 1.500 евра, што значи да вриједност некретнина које ће Влада вратити "Привреднику" износи бар два милиона евра. Иначе, "Привредник" је хуманитарно удружење које стипендира сиромашне ученике и студенте из повратничких крајева.

У прошлости, "Привреднику' није признат статус насљедника некадашњег истоименог друштва, а тиме и скупоцјених некретнина и у преговорима с владом пронађено је компромисно рјешење, тако да ће се "Привреднику" некретнина бити "поклоњена".

Као својеврсни парадокс медији примећују да је "Привредников" захтјев 2002. године одбила тадашњи СДП-ов министар правде Ингрид Античевић-Мариновић, а 12 година послије договор је постигнут управо са социјалдемократском владом у Хрватској.

"Привреднику" ће, како се наводи, бити поклоњен комплекс од три зграде у Прерадовићевој 18 и приземни дио некадашње Палате "Башић" на углу Бериславићеве и Гајеве улице, у којој се сада налази продавница прехране.

Ту је зграду "Привреднику" поклонио Лазар Башић, загребачки трговац, који је био и власник циглане у Јасеновцу - која је у Другом свјетском рату постала дио усташког логора смрти и мјесто ликвидације тамошњих заробљеника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана