Хрватска војска већ има поздрав - Домовини вjерни

Агенције
Хрватска војска већ има поздрав - Домовини вjерни

Након што је из кабината хрватске предсједнице саопштено да је иницијатива о увођењу пздрава "За дом - спремни" неозбљна и неприхватљива, огласила се ХДЗ.

Опозициона ХДЗ наводи да војска већ има своје поздраве који произлазе из домовинског рата.

"Савремена хрватска држава заснована је на домовинском рату. Хрватска војска има своје поздраве који одражавају домољубље и заједништво произашло управо из тог рата, а то су жДомовини верниж и жПоздрав домовиниж", наводи се у саопштењу ХДЗ-а.

С обзиром на то да су Хрватској околности сложене, те да Хрватска има тешку економску ситуацију, пад животног стандарда, исељавање великог броја младих, ХДЗ је позвала грађане да се, како се наводи, заједнички окрену ријешавању питања важних за будућност државе.

Иницијативу да се фашистички поздрав "За дом спремни" уведе као службени поздрав у Оружане снаге покренуо је некадашњи командант обдране Вуковара Бранко Борковић, знан као Млади Јастреб, а својим потписима подржало ју је више од 3.000 особа, пренијела је јуче Хина.

Потписници петиције траже од предсједнице Колинде Грабар Китаровић и предсједника ХДЗ-а Томислава Карамарка да предложе измене Закона о хрватској војсци како би се поздрав "За дом - спремни" увео у службену војну употребу.

Тврде да је поздрав "За дом - спремни", који је за вријеме Другог свјетског рата био службени поздрав усташког покрета, заправо старохрватски поздрав те да би се његовом службеном употребом неговала хрватска култура и традиција.

Академик Јосип Печарић, један од потписника иницијативе, негодовао је због саопштење из кабинета Грабар Китаровић евеистакавши да га је очито писао неко ко "хрватску историју чита преко српских очију".

"Утисак да људи који су овако одговорили на писмо које вам је упутила група веома цијењенх хрватских научника, академика, доктора наука, читају хрватску историју преко српских очију, зар не?" навео је Печарић.

Он је поручио да с обзиром на то да су они у кабинету хрватске предсједнице, не би смијели да хрватску историју читају преко српских очију.

Навео је да је с невјерицом прочитао коментар из кабинета Грабар Китаровићеве из којег су поручила да је иницијатива "неозбиљна, неприхватљива и на нивоу провокације", те да не заслужује званично изјашњавање.

Иначе, Радио Дојче веле је на свом порталу објавио данас да је усташки поздрав "За дом - спремни" готово изашао из илегале у Хрватској, гдје његове поборнике не брине терет које носе те три ријечи, а себе често сматрају покретом отпора актуелној лијевој власти.

И док је инцидент који је изазвао фудбалер Џо Шимунић скоро заборављен, нови "ветар у леђа" ревизорима историје дао је политичар и посљедњи заповједник обране Вуковара Бранко Борковић, који сматра да тај поздрав треба увести у службену војну употребу и стога је путем Фејсбука покренуо иницијативу.

Дојче веле наводи да је права истина историчара Хрвоја Класића који је објаснио да је усташки поздрав уведен након оснивања фашистичке усташке Независне државе Хрватске и да је ријеч о еквиваленту њемачког "Зиг хајл" - живјела победа.

Нјемачки радио је навео да је узлету популарности поздрава "За дом - спремни" допринио "естрадни љубимац деснице" пјевач Марко Перковић Томпсон, који га је уградио у своју пјесму 'Бој на Чавоглави', једну од најизвођенијих ратних пјесама у Хрватској.

Усташтво се, наводи Класић, почело толерисати јер се људи најлакше повезују с радикалним варијантама.

И угледни загребачки социолог Ренато Матић одбацује тезу према којој је "За дом - спремни" израз истинског патриотизама и додаје да и све главне политичке странке имају став да је ријеч о поздраву насталом у квислиншкој усташкој држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана