Хрватска влада замрзла цијене горива, осим на пумпама на аутопуту

Tanjug
Foto: Arhiva

ЗАГРЕБ - Хрватска влада одлучила је данас да замрзне цијене горива на свим бензинским пумпама, осим на аутопутевима, на садашњем нивоу, па ће тако евродизел коштати 13.08 куна, бензин 13.50, а плави дизел 9.45 куна по литри (један евро вриједи око 7,5 куна).

На аутопутевима цијенe евродизела ће расти и сада износ 13.57 куна, за евросупер 95, 14.06 куна.

Одлука о цијени горива донијета је на данашњој телефонској сједници владе, а премијер Андреј Пленковић је у обраћању медијима рекао да ће ове цијене бити примјењиване од сутра, а важиће две седмице.

Уредба се, додао је, не односи на премиум горива.

"Од почетка овог снажнијег раста цена реаговали смо смо већ неколико пута, а уколико буде потребе реаговаћетом и даље. С обзиром на досадашње уштеде шаљемо јасну поруку да радимо све како би се ублажио удар на стандард грађана", поручио је Пленковић на владином твитер налогу.

"Да није било свих владиних мера, цена дизела била би 16.64 куне, бензин 15.95, плави дизел 11.83", рекао је. Додао је да су "захваљујући свим досадашњим владиним мерама цене бензина ниже за 2.45 куна, дизела 3.56 куна, а плавог дизела за 2.38 куна по литри".

Прецизирао је да ће од сутра једино расти цијене евросупера 95 и евродизела на аутопутевима.

"Тиме смо очували стандард великог броја наших суграђана. Оваква мера доприноси заштити стандарда наших грађана и омогућује интензивну туристичку сезону", рекао је.

Одговарајући на питања новинара, Пленковић је рекао да влада овим мерама утиче на смањење инфлације.

"Влада може смањити порезе, ограничити дажбине, формирати цене, али не може све. Ово је тренутак да сви будемо одговорни. Подесићемо мере тако да заштитимо стандард грађана и да сви пословни субјекти остану на ногама", рекао је Пленковић, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана