Хрватска влада прогласиће стање природне катастрофе у двије жупаније

Срна
Хрватска влада прогласиће стање природне катастрофе у двије жупаније

ЗАГРЕБ- Хрватска Влада прогласиће стање природне катастрофе за двије жупаније погођене разорним земљотресом, који је проузроковао огромну штету, изјавио је данас премијер Хрватске Андреј Пленковић.

- Прогласићемо катастрофу данас у Сисачко-мославачкој и Загребачкој жупанији, јер смо добили информације са терена о размјерама штете која се догодиле, посљедицама на нормално функционирање живота, и то ће помоћи грађанима - рекао је Пленковић на конференцији за новинаре.

Он је уочи сједице Владе рекао да су 24 особе повријеђене, од којих је 18 на болничком лијечењу, међу њима и четири ватрогасца, преносе хрватски медији.

С обзиром на велики број накнадних потреса, Пленковић је рекао да грађани не морају бити у страху, али морају бити на опрезу.

Пленковић каже да је пуно учињено на подручју здравства на угроженом подручју и да је информисан да је дио болнице у Петрињи безбиједан за употребу, као и да ће сисачка болница моћи да прими још око 50 пацијената.

- Влада је суочена с двије велике кризе, одлучили смо да прогласимо катастрофу у двије жупаније, уз постојећи штаб биће формиран посебан на чијем челу ће бити министар Томо Медвед, а биће укључени представници свих ресора, његови замјеници Милошевић и Хорват - рекао је Пленковић.

Разоран земљотрес погодио је 29. децембра Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана