Хрватска влада повећала новчане казне за скандирање “За дом спремни”

GS
Foto: Arhiva

Влада Хрватске измијенила је Закон о прекршајима те знатно повећала новчане казне за прекршаје, међу којима је јавно изговарање усташког поздрава “За дом спремни”.

Најлакши прекршаји санкционисати ће се новчаним казнама до 1.000 евра, а најтежи до 4.000 евра. У најтеже прекршаје укључено је јавно изговарање усташког поздрава “За дом спремни” и ширење лажних вијести.

Ово је једини помак у строжијем кажњавању истицања усташких симбола у Хрватској, преноси Хина.

“За поједине врсте прекршаја повећавају се новчане казне како би биле прилагођене захтјевима времена и имале одвраћајући учинак, и то на начин да се уједначавају с казнама за сличне прекршаје из других закона”, рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Закон ће се у Хрватском сабору наћи по хитном поступку, а према приједлогу, износи казни које су се до сада кретале између 20 и 170 евра сада се драстично подижу.

У групу најтежих прекршаја спадају прекршаји ремећења јавног реда и мира истицањем или ношењем симбола, извођење, репродуковање пјесама и текстова, слика, цртежа, дрско и непристојно понашање у јавности којим се вријеђају грађани и нарушава њихов мир, али и измишљање и ширење лажних вијести те неовлаштено пуцање из ватреног оружја.

Српска национална мањина и јеврејска заједница у Хрватској годинама траже да се такви инциденти строжије кажњавају кроз Кривични закон.

Преговори на ту тему воде се иза затворених врата посљедње двије године, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана