Хрватска више неће прописивати квоте за стране раднике

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- На хрватском тржишту рада од почетка сљедеће године требало би да наступе двије значајне промјене: смањење стопа пореза на доходак, односно смањење оптерећења на плате, те либерализација увоза радне снаге из трећих земља, нечланица Европске уније.

Оба ова потеза су одавно најављивана, с тим да је још прије двије године из владе поручивано да би 2020. године могло да дође до укидања квота за увоз радне снаге.

Међутим, како пише ријечки Нови лист, од тога није било ништа иако је била покренута процедура за измјену Закона о странцима, који регулише ту област, па је нови приједлог закона влада тек јуче послала Сабору на усвајање.

Сада се предлаже да од 2021. године влада више не доноси квоте за увоз радника, већ су послодавци дужни да прије ангажовања стране радне снаге затраже од Хрватског завода за запошљавање (ХЖ) да спроведе истраживање тржишта рада.

Ако се покаже да нема незапослених особа у Хрватској које испуњавају захтјеве послодавца, предузећа онда треба да поднесу захтјев за издавање дозволе за боравак и рад МУП-у, који по службеној дужности од ХЖ-а тражи мишљење за запошљавањем конкретног странца код хрватског послодавца.

Хрватска је претходних година, посебно у туризму и грађевинарству, запошљавала велики број страних радника, а да ли ће потпуна либерализација узроковати, како се прибојавају синдикати, додатан притисак на снижавање цијене рада, односно смањење плата, показаће прве године спровођења новог закона, пише Нови лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана