Хрватска већ три године не уклања опасни отпад из Биљана Доњих

Срна
Хрватска већ три године не уклања опасни отпад из Биљана Доњих

ЗАГРЕБ - Хрватска већ три године игнорише пресуду Суда ЕУ и није предузела никакве кораке на уклањању опасног отпада са незаконитог одлагалишта у Биљанима Доњим у Равним Котарима које ствара ризике по здравље и околину, преносе хрватски медији.

Отпадна шљака довезена је у Биљање Доње из шибенске Фабрике електрода и феролегура.

С обзиром да Загреб није предузео мјере, Европска комисија је одлучила да поново упути Суду ЕУ предмет против Хрватске, што може довести до финансијских санкција.

Удружење Зелена акција истиче да је невјероватно да се држава већ више од десет година поиграва са здрављем људи, иако је јасно да је њена одговорност да ријеши овај проблем.

- Овакав маневар да држава отпад проглашава сировином, већ је виђен и постао је један од рецепата за поступање када држава не жели да ријеши проблем загађења околине отпадом -наводе из овог удружења.

Пресудом Суда ЕУ потврђено је да у 18 од 25 узорака постоје повишене концентрације полицикличких ароматских угљиководика, подсјећају из Удружења Зелена акција.

-Изврдавање државе и бјежање од одговорности, које се јасно може ишчитати из пресуде Суда ЕУ, вриједно је сваког презира и осуде. Надамо се да ће добити и додатни судски епилог у смислу одштете погођеном становништву - наводе из Удружења Зелена акција.

Чланови Еко-удружења Равни Котари, које је крајем прошле године престало да постоји, десетак година су се бавили екоцидом који се догодио у насељу Биљани Доњи.

Предсједник овог удружења Здравко Белушић рекао је да је из Шибеника у Биљане Доње довезено око 145.000 тона шљаке, нуспродукта у производњи феролегура и још скоро толика количина у сусједно насеље Вељане.

Он је навео да су налази института и компанија које се баве анализом канцерогених нуспојава у природи, показали да, осим загађивања околних плодних поља и ваздуха који удишу мјештани, долази и до загађења подземних токова који су повезани са изворима задарског водовода.

Европска комисија је 15. фебруара одлучила да поново упутити предмет против Хрватске Суду ЕУ, јер није у потпуности поступила у складу са пресудом из 2019. године у којој је утврђено да Загреб није испунио своје обавезе из Оквирне директиве о отпаду у вези са незаконитим одлагалиштем у Биљанима Доњим.

Како би се ускладила са пресудом Суда ЕУ, од Хрватске се очекује да предузме све потребне мјере како би се то незаконито одлагалиште затворило и санирало што је прије могуће.

Истакнуто је да је око 140.000 тона остатака од обраде феромангана и силикомангана од 2010. одложено на том незаконитом одлагалишту, које је налази мање од 50 метара од кућа.

Суд ЕУ је потврдио да камени агрегат одложен у Биљанима Доњим треба сматрати отпадом, а не нуспроизводом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана