Хрватска: Ватикан позива Цркву на дијалог с властима

Вечерњи лист
Хрватска: Ватикан позива Цркву на дијалог с властима

Загреб - Света столица од врха Цркве у Хрватској тражи успостављање дијалога с Владом јер сматра да су односи најгори до сада и да тренутно не постоји чак ни куртоазна комуникација, преноси “Вечерњи лист”.

Из Ватикана стижу сигнали да би сусрет с хрватским премијером требало да иницира кардинал Јосип Бозанић.

Врх Католичке цркве у Хрватској би се ускоро, настави ли да заоштрава односе с властима, могао на мети критике Ватикана, пише лист.

Света Столица, наиме, већ мјесецима није задовољна “непријатељским односом” црквеног и државног врха и повремено шаље поруке како би треба наћи пут за дијалог, а не изнова заоштравати ионако напету ситуацију.

- Тачно је, стижу сигнали да се покуша успоставити дијалог с властима јер Ватикану нигде у свијету није у интересу да је мјесна Црква у сукобу с државним властима. Допушта се критика и, наравно, бране се хршћанске вриједности и ставови, али се избјегава сваки директни конфликт с влашћу јер, осим што то дугорочно оптерећује међусобне односе, контрапродуктивно је за цијело друштво јер се све иницијативе блокирају без обзира на то с које стране долазе - рекао је “Вечерњем” саговорник из Цркве.

Међутим, да би дошло до дијалога, једна од страна би требало да попусти и прва пружити руку, односно, предложити за почетак барем добру жељу за сусретом, да би он био реализован у неком краћем времену.

- Сусрет треба да буде на највишем нивоу, како би свима била послата јасна порука. На примјер, кардинал Бозанић и премијер Милановић - каже саговорник листа.

Али, односи кардинала Бозанића и премијера Зорана Милановића најгори су досад.

Не постоји, наиме, ниједан облик (чак ни куртоазне) комуникације.

А управо, према сигналима који на Каптол стижу из Ватикана, кардинал Бозанић био би најподобнија личност која би иницирала сусрет с премијером.

То је, истини за вољу, објективно јако тешко јер се кардинал Бозанић у посљедње вријеме управо у очима вјерника одлично позиционирао као најјачи опонент власти и најотворенији критичар, а шира јавност то доживљава чак и као отворену опозицијску позицију, што сигурно надилази и Бозанићева овлашћења и капицитете.

Будући да ће Ватикан почетком јесени инсистирати на успостављању тог дијалога, можда је добро избјећи ту створену ситуацију па би се умјесто кардинала с премијером требало да сусретне прво неко други из круга бискупа.

Чини се да је предсједник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић ту најподобнија особа, сматрају у врху Цркве, пише лист.

Лист сазнаје и да је Света Столица јако незадовољна чињеницом да се мјешовита црквено-државна комисија уопште не састаје премда је она најпозванија за рјешавање многих проблема и управо би она могла бити мјесто на којем почиње разговор.

- У комисији сједи с једне стране неколико бискупа, који представљају ХБК и предводи их кардинал Бозанић, а с друге стране су министри из владе. Дакле, сви имају и знања и овлашћења - наводе на Каптолу додајући да се у Ватикану највише чуде неактивности те комисије и што се све препушта страстима и фронтовском ратовању као у вријеме комунизма.

У очима Ватикана Каптол је први почео конфликт, пише лист и подсјећа да је, на примјер, Бозанић на миси за домовину 25. Јуна критиковао власт рекавши да је Црква незадовољна примјеном “лекс Перковић” и да мисли да власт штити злочинце из доба комунизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана