Хрватска уводи нова кривична дјела међу којима је и фемицид

Танјуг
Хрватска уводи нова кривична дјела међу којима је и фемицид

ЗАГРЕБ - Влада Хрватске упутила је данас у парламент приједлог измена Кривичног закона, Закона о кривичном поступку и Закона о заштити од насиља у породици, којим се уводе нова кривична дјела - тешко убиство женске особе и неовлашћено откривање садржаја из истраге или доказног поступка.

Премијер Андреј Пленковић је новинарима након седнице Владе рекао да су ова три закона дио политичке воље актуелне владе која је, како је рекао, усмјерена на даље сузбијање насиља над женама, дјецом и насиља у породици.

Он је подсјетио да је ово чак трећи круг измјена у мандату његове владе усмјерених на борбу против насиља.

Додао је да предложене измјене Кривичног закона предвиђају више казне за силовање и тешка кривична дјела против полне слободе и полне злоупотребе дјетета, укида се застара казненог прогона и извршења казне за сва тешка кривична дјела полног злостављања и искоришћавања дјетета.

Појаснио је да се уводи и посебно кривично дјело -  тешко убиство женске особе, тј. фемицид, за које ће бити запрећена казна затвора од најмање 10 година до дуготрајног затвора.

У складу са Истанбулском конвенцијом уводи се и појам родно утемељеног насиља над женама које се прописује као отежавајућа околност при почињењу кривичног дјела.

"Увођењем фемицида и дефиниције родно утемељеног насиља шаљемо јасну поруку свим сегментима друштва да је убиство жене и насиље над женама само зато што су жене -неприхватљиво", поручио је премијер.

Када је ријеч о новом кривичном дјелу неовлашћеног откривања садржаја, Пленковић је истакао да починиоци не могу бити новинари. Додао је да је ријеч о неовлашћеном откривању садржаја из истражног или доказног поступка, којим се "адресира проблем цурења информација у нејавној фази кривичног поступка".

Тај приједлог, истакао је, настао је с циљем заштите претпоставке невиности окривљеног, права на приватност учесника кривичног поступка и права на правични поступак.

"Оно што у потпуности отклањамо су тврдње да је намјера увођења овог кривичног дјела ограничавање медијских слобода, да је оно усмјерено против новинарске професије те против права јавности да буде информисана. Те тезе су нетачне и не произлазе из предложене законске норме", навео је Пленковић, пренијели су хрватски медији.

Починиоци овог кривичног дјела могу бити искључиво учесници поступка, а никако то нису новинар, јасан је Пленковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана