Хрватска уводи евро 2023. године

Агенције
Хрватска уводи евро 2023. године

Загреб - Шеста годишњица хрватског чланства у Европској унији проћи ће у знаку евра, оцјењују хрватски медији.

Премијер Андреј Пленковић најавио је да ће Хрватска ове седмице и званично кренути на пет година дуг пут до евра, односно затражити улазак у заједнички курсни механизам.

Уз захтјев да их приме у предчекаоницу за евро, у писму би требало да буду описане и све активности које су планиране да би Хрватска постала вјеродостојан кандидат.

Сам улазак у овај систем вјероватно би се могао догодити отприлике годину дана након слања писма намјере, дакле негдје у другој половини 2020. године. Буде ли све текло по плану, Хрватска би могла имати евро најраније 2023. године, иако је реалније рачунати да ће се то догодити 2024. или можда 2025. године.

Посљедњи пут је нека земља, Словачка, ушла у овај механизам 2005. године. Након тога Бугарска је једном одбијена, али то их није обесхрабрило, па је на иста врата поткрај прошле године покуцала други пут.

Свака држава која приступи Европској унији законски се обавезала да ће увести евро, али не постоји рок у којем то мора да уради, нити је преузимање заједничке валуте једнострана одлука. Од нових чланица ЕУ евро још немају Чешка, Пољска, Мађарска, Румунија, Бугарска и Хрватска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана