Хрватска: Усвојен Закон о истополним браковима

СРНА
Хрватска: Усвојен Закон о истополним браковима

Загреб - Хрватски Сабор усвојио је данас Закон о животном партнерству особа истог пола, према којем ће хомосексуални парови имати иста права као и брачни партнери, осим права на усвајање дјеце.

За овај закон гласало је 89 посланика, а 16 их је било против.

Усвајање закона попраћено је аплаузом са галерије, одакле су сједницу пратили активисти за права ЛГБТ популације, преносе хрватски медији.

На данашњој сједници, Сабор је усвојио и нови Закон о раду, за који су гласали посланици владајуће коалиције, а против је била опозиција и СДСС.

Према новом овом закону, радна седмица се уз прерасподјелу радног времена продужава на 50, односно 60 часова, ако је тако утврђено колективним уговором.

Влада је својим амандманом накнадно предложила да се та ограничења не примјењују у случајевима када се неједнаки распоред радног времена колективним уговором уговара као укупан фонд часова, односно банка часова.

Против таквог рјешења био је лабурист Драгутин Лесар, који сматра да ће се на тај начин омогућити да се радна седмица продужи и на више од 60 часова.

Одбачен је амандман којим су лабуристи, СДСС, ХСУ и ХДЗ-ов Горан Марић тражили да се избрише могућност уступања радника повезаним друштвима у земљи и иностранству.

Већина је одбила и амандман којим је независни посланик Јадранка Косор тражила да се забрани ноћни рад трудница, дојиља и жена које су недавно родиле, осим ако саме желе радити ноћу, уз одобрење љекара.

Влада и парламентарна већина одбиле су и амандмане којима су посланици тражили да се прековремени рад ограничи на највише осам часова седмично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана