Хрватска ушла у Шенген, посљедњи путник на прелазу добио плишаног меду

Анадолија
Foto: Танјуг/АП

ЗАГРЕБ - Симболичним подизањем рампе и означеним зеленим свјетлом за слободни пролазак на мјесту некадашње граничне контроле на прелазу Брегана - Обрежје у поноћ је обиљежен улазак Хрватске у шенгенски простор - највеће подручје слободног кретања у свијету.

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић је на граничном прелазу Брегана угостио словеначку министарку управе у функцији министра унутрашњих послова Сању Ајановић Ховник, гдје су симболично подигли рампу на прелазу.

Посљедњи путник преко граничног прелаза Брегана добио је на поклон плишаног меду.

Приступањем 2013. године у чланство Европске уније, Хрватска се обвезала да ће испунити критеријуме за увођење евра и улазак у шенгенски простор, што је након вишегодишњих припрема и евалуације критеријума од стране надлежних европских тијела и реализовано, тако да је од поноћи Хрватска службено чланица еврозоне и Шенгена.

Хрватска је постала 27. чланица шенгенског простора, па су од 1. јануара 2023. године укинуте граничне контроле на копненим и поморским граничним прелазима, а на прољеће, 26. марта 2023, бит ће укинуте и на аеродромима.

Хрватска је постала 20. држава чланица Европске уније која је ушла у еврозону и своју националну валуту, куну, замијенила евром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана