Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори због брода Јадран

GS
Foto: Vijesti.me

Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори због обиљежавања 90 година школског брода 'Јадран'.

Тај једрењак, подсјећа агенција Хина, Хрватска упорно покушава да врати од 1991. године

Школски брод "Јадран“ грађен је од 1931. до 1933. године у бродоградилишту "Х.Ц. Стüлцкен &Сохн" у Хамбургу, у Њемачкој, за потребе морнарице Краљевине Југославије. Брод је пројектовао југословенски инжењер бродоградње Јосип–Јозо Шкарица. Свечано је поринут у море 25. јуна 1931. а завршен 27. јуна 1933. године, када је и предат на употребу тадашњој Краљевској Морнарици Југославије.

У своју прву луку у домовини – Тиват, "Јадран" је упловио 16. јула 1933, а Краљевској Морнарици званично је предат је на великој свечаности 19. августа 1933. године у Сплиту, од када се сваке године традиционално обиљежава његов рођендан – Дан брода.

Агенција Хина наводи да је једрењак изграђен 1933. и да је од тада до 1991. године био уписан у флотне листе хрватских лука. Додаје се да је на ремонт у Црну Гору отпловио је 1991. године, тада уписан у матичној луци Сплит и до данас је у тој земљи.

Црна Гора низом догађања обиљежава 90. годишњицу брода, због чега је Министарство вањских и европских послова Хрватске у ноти изразио "најоштрији протест".

"Својатање туђе имовине противно је уобичајеним узусима, међународном праву и европским вриједностима за које се је Црна Гора опредијелила”, наводи се у саопштењу министарства.

Званични Загреб је позвао Подгорицу да приоритетно приступи билатералном рјешавању судбине тог брода, "симбола вишевјековне хрватске поморске традиције” те да дотад избјегава једностране активности које су супротне настојањима да се у духу добросусједских односа, начелима поштовања и међународног права пронађе трајно рјешење.

Хрватско министарство је у ноти подсјетило да је сљедом познатих околности из недавне прошлости, тадашња државна заједница СРЈ (Србија и Црна Гора) у свом физичком посједу задржала највећи дио војне имовине бивше СФРЈ, а да су након раздвајања Црне Горе од Србије двије државе између себе расподијелиле тако задржану војну имовину, укључујући и школски брод Јадран, који је као школски брод у доба бивше државе служио у цивилне сврхе и на њему се вршила обука, а на дан осамостаљења Хрватске био је уписан у уписник бродова у хрватској луци Лора, преносе Вијести.ме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана