Хрватска: Упозорења на могуће поплаве усљед јаке кише

Срна
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ - У Хрватској су надлежне службе објавиле упозорења за данас и сутра због најављених обилних падавина, које би могле да проузрокују поплаве.

Предузеће “Хрватске воде” објавило упозорење је посебно за подручје Горског котара, Лике, те осталог дијела континенталне Хрватске.

Постоји могућност бујичних и урбаних поплава будући да би уз нагли пораст водостаја неки водотоци, попут Брегана и Сутла, могли да достигну мјере одбране од поплава, преноси “Индекс”.

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске објавио је наранџасто упозорење за континентални дио земље због најављених локално изражених пљускова и грмљавине.

“Будите спремни на јаче грмљавинско невријеме, које може проузроковати велику штету, те се заштитите од муња. Могућа су оштећења на имовини и дрвећу, а могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари вјетра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном, те у саобраћају”, наведено је у саопштењу.

Слична упозорења су објављена и за сутра, са изузетком осјечке регије, за коју је објављено црвено упозорење због изражених поплава, углавном у Посавини.

“Предузмите мјере како би се заштитили и ђелујте према савјетима надлежних служби. Очекују се израженије поплаве које ће захватити веће подручје и поплавити имовину, уз знатан ризик за животе и могућност евакуација. Вјероватни су већи прекиди у саобраћају, те прекид и губитак енергије, комуникације и водоснабдијевања. Опасни услови за вожњу због смањене видљивости и проклизавања на мокрим коловозима”, упозорили су из Завода.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана