Хрватска укинула готово све епидемиолошке мјере

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Од сутра у поноћ у Хрватској се укидају готово све епидемиолошке мјере за заштиту од ширења вируса корона, а размишља се и о укидању епидемије, али за то још ње дошло време, кажу из Штаба цивилне заштите.

Шеф Штаба за цивилну заштиту и министар унутрашњих послова Давор Божиновић је на конференцији за новинаре рекао да посљедице вируса корона више немају значајнији утицај на здравствени систем као пре неколико месеци.

Он је рекао да су припремљене одлуке којима ће бити укинуте све епидемиолошке мјере, осим обавезног коришћења маски за неке категорије људи, док би за остале то било на ниову препоруке.

"Маске ће бити обавезне у здравственом систему, код запослених и особа које у те установе долазе, социјалној заштити која пружа услуге смештаја старијих и особа са инвалидитетом", рекао је Божиновић.

Најважнија промјена код привременог ограничавања преласка границе је да више нема забране уласка у Хрватску без обзира из којих земаља и из којег разлога се улази у ову земљу, али уз ковид-потврду, што није обавеза и за оне који долазе из држава Европске уније.

Министар здравља вили Берош је рекао да се никако не треба сматрати да је укидањем мера пандемија готова, јер она је, казао је, свуда око нас.

Посебно је указао на опред код старијих и имунокомпромитованих особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана