Хрватска у ЕУ са новим правописом

Танјуг
Хрватска у ЕУ са новим правописом

Загреб - Хрвати у ЕУ улазе са новим правописом према којем ће из грубе ријечи са "рј" бити избачено слово "ј", па ће се убудуће, на примјер, говорити грешка, а не грјешка.

Ријеч "нећу" према истом правопису ће се убудуће писати заједно, а не одвојено "не ћу" како је то до сада био случај.

Правопис је објављен на интернету и у наредних мјесец дана се очекује квалитетна јавна расправа, а његови аутори кажу како намјеравају да направе јединствен правопис прије уласка Хрватске у Европску унију.

Нови правопис доноси и низ нових савремених ријечи које до сада нису биле једнозначно правописно дефинисане, попут: е-пошта, фенгшуи, хевиметалац, ADSL прикључак. Јасније је одређено и писање цртица и знакова навођења у управном говору.

На најновијим правописним рјешењима радило је више мјесеци 15 доктора филолошких наука и Института за хрватски језик и језикословље.

Хтели смо правописне препоруке закључити и то прије уласка у Европску унију како бисмо и себи и другима показали да смо зрела нација која ће и најосетљивија питања моћи рјешавати у модерној и демократској атмосфери, истакнуто је на представљају које је изазвало велики интерес јавности.

У Хрватској су до сада у употреби била четири правописа и нису имала уједначена правила око многих кључних правописних недоумица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана